Ten sos przygotowuję z sezonowych warzyw, których latem mamy na rynku pod dostatkiem. W sezonie wszystkie składniki można kupić w przystępnej, atrakcyjnej cenie, a niekiedy nawet dostać za darmo. I nie chodzi wyłącznie o sklepowe promocje. Szczęściarze, którzy mają w sąsiedztwie zapalonych działkowców, też mogą otrzymać zapas warzyw, nie ponosząc przy tym żadnych kosztów.
Głównym składnikiem tego sosu jest cukinia. Łączę ją z paroma innymi produktami i doprawiam. Potem zamykam dip w słoiku i pasteryzuję. W ten sposób mogę cieszyć się smakami lata również zimą. Przy okazji odciążam domowy budżet, bo nie muszę już kupować ketchupu czy innych sklepowych „gotowców”.
Jak zrobić sos z cukinii do słoików?
Nie ma jednego słusznego sposobu na zrobienie tego sosu. Cukinia doskonale współgra z wieloma różnymi składnikami. Ja najczęściej łączę ją z papryką, cebulą, czosnkiem, pomidorem i jabłkiem. Czasem używam też koncentratu pomidorowego dobrej jakości zamiast świeżych warzyw. Nie zapominam o przyprawach. Nie ograniczam się przy tym tylko do pieprzu i soli.
Przepis: Sos z cukinii do słoików
To idealny dodatek do wędlin, mięs, zapiekanek i pizzy.
KategoriaDodatekRodzaj kuchniTradycyjnaCzas przygotowania35 min.Liczba porcji12
Składniki
- 2 kg cukinii
- 1 kg cebuli
- 0,5 kg pomidorów
- 2 papryki
- 2 jabłka
- 100 ml octu
- 150 g cukru
- łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu
- oliwa do smażenia
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówUmyjcie i obierzcie warzywa. Z cukinii, papryki, pomidorów i jabłek usuńcie gniazda nasienne. Cukinię zetrzyjcie na tarce. Pozostałe warzywa pokrójcie w drobną kostkę.
- Robienie sosuZeszklijcie cebulę i czosnek na oliwie. Dodajcie jabłka i cukinię. Poczekajcie aż zmiękną i dorzućcie pomidory, a także ocet, cukier, słodką paprykę i oregano. Wymieszajcie całość i gotujcie przez około 15-20 minut. Na koniec doprawcie wszystko solą i pieprzem, a potem zblendujcie i masę przelejcie do słoików.
Wskazówka: Do sosu możecie dodać przyprawy, takie jak na przykład papryczka chili, cynamon, bazylię, tymianek itp. Wszystko zależy od waszych preferencji. Zawsze próbujcie sos przed przelaniem go do słoików.
Rada: Jeśli nie możecie zdecydować się na jeden zestaw przypraw, podzielcie dip na kilka części i każdą z nich dosmaczcie inaczej.
Jak przechować sos z cukinii na zimę?
Gorący sos przelejcie do czystych, wyparzonych słoików. Nie wypełniajcie ich w całości. Pozostawcie jeden centymetr „zapasu”. Zakręćcie dokładnie wszystkie słoiki i odwróćcie je do góry dnem. Nakrętki powinny się zassać. Jeśli do tego nie dojdzie, zapasteryzujcie przetwory. Włóżcie je do garnka z wodą (płyn powinien sięgać do zakrętek) i gotujcie przez około 20 minut. Istnieje też inna metoda pasteryzacji. Przebiega z użyciem piekarnika. Na czym polega? Nagrzejcie urządzenie do temperatury 130 stopni i włóżcie do niego słoiki z sosem. Przetwory powinny spędzić w nim około 30 minut.