Główny Inspektor Sanitarny dr Paweł Grzesiowski poinformował podczas poniedziałkowej konferencji, że żywność, która miała kontakt z wodą powodziową, należy zutylizować. Dotyczy to także hermetycznie opakowanej żywności, bowiem podczas otwierania może dojść do skażenia.
/123RF/PICSEL
Grzesiowski przypomniał, że „kontakt z wodą powodziową niesie zagrożenia dla zdrowia ludzi i zwierząt„.
Główny Inspektor Sanitarny apelował o to, aby „utylizować wszelką żywność, która miała kontakt z wodą powodziową, także tę, która wydaje nam się hermetycznie opakowana (np. puszki, butelki), gdyż w czasie jej otwierania może dojść do skażenia” a woda powodziowa jest zanieczyszczona chemikaliami, drobnoustrojami i toksynami.
Reklama
– Kontakt z wodą powodziową jest niebezpieczny dla zdrowia. Nie należy spożywać żywności, która miała z nią kontakt, należy ją wyrzucić bez względu na stan opakowania – mówił Grzesiowski.
Rozwiń
Powódź 2024. GIS ostrzega przed samodzielnym uzdatnianiem wody
– Inspekcja sanitarna monitoruje na bieżąco stan wodociągów. To jest bardzo fundamentalny obszar zaopatrzenia w wodę i w niektórych powiatach woda jest dostarczana poza wodociągami – wskazał dr Grzesiowski i ostrzegł, żeby absolutnie nie używać wody ze studni prywatnych i powstrzymać się od domowych sposobów uzdatniania wody.
– Studnia powinna zostać zdezynfekowana, a woda powinna być poddana badaniom fizykochemicznym i biologicznym w naszych laboratoriach, (…) które są czynne 24 godziny 7 dni w tygodniu – zaznaczył GIS.
Przypomniał, że także budynki użyteczności publicznej (jak np. szkoły, restauracje, sklepy), które zostały zalane, „muszą być w odpowiedni sposób oczyszczane, zdezynfekowane i zbadane przed dopuszczeniem do użycia”.
– Będziemy wydawali na bieżąco środki odkażające oparte na chlorze, rezerwy są zabezpieczone – zapewnił dr Grzesiowski. Dodał, że jeżeli zajdzie taka potrzeba, osoby z terenów powodziowych będą szczepione przeciwko tężcowi, durowi brzusznemu oraz wirusowemu zapaleniu wątroby.
Odtwarzacz wideo wymaga uruchomienia obsługi JavaScript w przeglądarce. Polsat News