W partii tatara wołowego firmy Łuków wykryto bakterię Escherichia coli wytwarzającą toksynę Shiga – poinformował Główny Inspektorat Sanitarny (GIS). Produkt został pilnie wycofany ze sprzedaży. Sanepid ostrzega, że spożycie tatara może doprowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych i apeluje, żeby pod żadnym pozorem tego nie robić. W opublikowanym ostrzeżeniu zamieszczono szczegółowe dane zakażonego produktu.
/Piotr Kamionka /Reporter
Wykrycie Escherichia coli wytwarzających toksynę Shiga w tatarze wołowym nastąpiło w wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Obecność bakterii potwierdzono w czterech z pięciu badanych próbek tatara wołowego – poinformował Główny Inspektorat Sanitarny.
Bakteria E.coli w tatarze wołowym. Sanepid ostrzega przed spożyciem
Zakażenie bakterią E.coli może doprowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych – ostrzega sanepid. Spożycie zakażonego mięsa może spowodować m.in. krwotoczne zapalenie okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawą biegunkę.
Reklama
Według inspektoratu w rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy (hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa powodująca liczne czopy zakrzepłej krwi w małych naczyniach krwionośnych całego ciała.
GIS opublikował szczegółowe dane zakażonego produktu:
- Nazwa produktu: Tatar wołowy, 200 g;
- Numer partii: 1032604;
- Termin przydatności do spożycia: 26.04.2024;
- Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE.
/Główny Inspektorat Sanitarny /
Sanepid kategorycznie przestrzega przed spożywaniem produktu z partii objętej komunikatem. „W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem” – czytamy w opublikowanym komunikacie.
Tatar został wycofany ze sprzedaży
Producent po otrzymaniu informacji od Państwowej Inspekcji Sanitarnej o możliwości zakażeniu mięsa miał niezwłocznie uruchomić procedurę wycofania partii z obrotu. „Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania kwestionowanej partii z obrotu” – zapewnia GIS.
Odtwarzacz wideo wymaga uruchomienia obsługi JavaScript w przeglądarce. INTERIA.PL