Knedle to pyszne i sycące danie, które możesz przygotować z wczorajszych lub świeżo ugotowanych ziemniaków oraz podawać z różnymi dodatkami. Późną wiosną i latem robię knedle z truskawkami, a na przełomie lata i jesieni nadziewam ciasto ziemniaczane śliwkami. Jeżeli twoje knedle często wychodzą twarde i gumowate, to koniecznie wypróbuj poniższy przepis na ciasto ziemniaczane. Uwzględniłam w nich sekretny dodatek z porady od sąsiadki, która podpowiedziała, żebym do ciepłych ziemniaków dodała jedną łyżkę masła. Dzięki temu składnikowi ciasto ziemniaczane jest miękkie, puszyste i rozpływa się w ustach.
Knedle to jedno z popularnych dań mącznych, z których słynie kuchnia polska. Można przygotować je zarówno ze słodkim, jak i wytrawnym nadzieniem i podawać m.in. z usmażoną na maśle bułką tartą. Dziś jednak polecam pyszne knedle z truskawkami.
Jak zrobić knedle z truskawkami?
Tradycyjne knedle powstają z ciasta ziemniaczanego, które można zrobić z zeszłorocznych lub wczesnych ziemniaków, a także ziemniaków młodych i zeszłorocznych w proporcjach 1:1.
Istotny wpływ na konsystencję ciasta ziemniaczanego ma wybór odpowiednich ziemniaków. Najlepsze knedle wychodzą z ziemniaków mączystych o wysokiej zawartości skrobi. Do ciasta ziemniaczanego trzeba dodać jajka oraz mąkę pszenną. Ciasto na knedle powinno być zwarte i lekko klejące.
Jeżeli chcesz przygotować ciasto na knedle z wczorajszych ziemniaków, to delikatnie podgrzej je przed dodaniem masła – przełóż ziemniaki do garnka lub na patelnię i podgrzewaj na małym ogniu, ugniatając tłuczkiem lub widelcem. Do letnich ziemniaków dodaj masło, wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia, zanim dodasz jajko oraz mąkę.
Porada: jeżeli lubisz bardzo słodkie knedle, to możesz umyte i osuszone truskawki obtoczyć w cukrze.
Przepis: Knedle z truskawkami
Ciasto na knedle z tego przepisu wykorzystasz również nadziewając je śliwkami lub wytrawnym farszem np. z grzybów, mięsa bądź twarogu.
KategoriaDanie główneRodzaj kuchniPolskaCzas przygotowania1 godz.Liczba porcji4
Składniki
- 400 g średniej wielkości truskawek
Na ciasto:
- 1 kg ziemniaków
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- 1 duże jajko
- sól
Dodatkowo:
- 4 łyżki klarowanego masła
- 8 łyżek kwaśnej śmietany
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówZiemniaki obierz i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedź i pozostaw na durszlaku, żeby odciekły z wody. Truskawki umyj, obierz z szypułek i osusz papierowym ręcznikiem. Odmierz potrzebną ilość mąki pszennej i masła.
- Przygotowanie ciasta ziemniaczanegoCiepłe ziemniaki utłucz lub przeciśnij przez praskę i dokładnie wymieszaj z 1 łyżką masła. Zanim dodasz pozostałe składniki ciasta, poczekaj, aż ziemniaki ostygną. Do ostudzonych ziemniaków wbij 1 jajko, dodaj szczyptę soli (opcjonalnie) i stopniowo dodając mąkę pszenną, wyrób jednolite i elastyczne ciasto. Ciasto ziemniaczane nie powinno być zbyt twarde. W międzyczasie zagotuj w dużym garnku wodę na knedle. Do wody możesz dodać 1-2 łyżeczki cukru, odrobinę ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy.
- Robienie knedliCiasto podziel na 4 części. Posyp dłonie i stolnicę odrobiną mąki. Z każdej części ciasta uformuj wałek i podziel go na mniejsze kawałki o szerokości około 2 cm. Z kawałków ciasta uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Gotowe kulki z ciasta ziemniaczanego rozpłaszcz i na środku każdego placka ułóż 1 truskawkę. Złóż brzegi ciasta i ponownie uformuj kulkę. Gotowe knedle z truskawkami odkładaj na posypaną mąką stolnicę lub talerz. W międzyczasie roztop w rondelku klarowane masło.
- GotowanieWrzucaj knedle małymi partiami na wrzącą wodę. Delikatnie zamieszaj i gotuj 4-5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane knedle wyjmij łyżką cedzakową. Gorące knedle przełóż do miski, polej odrobiną klarowanego masła i wymieszaj, delikatnie potrząsając naczyniem, żeby się nie posklejały lub od razu wykładaj na talerze.
Jeżeli ugotujesz więcej knedli, to możesz je odgrzać w wodzie i na parze lub podsmażyć na patelni. Odsmażane knedle zyskują chrupiącą skórkę.
Z czym podawać knedle z truskawkami?
Knedle z truskawkami podawaj gorące. Przed podaniem polej każdą porcję klusek odrobiną klarowanego masła i udekoruj kwaśną śmietaną. Możesz również podawać knedle z sosem zrobionym z kwaśnej śmietany, 1-2 łyżeczek cukru i odrobiny ekstraktu waniliowego – cukier i ekstrakt waniliowy dodaj do śmietany i mieszaj do momentu, aż cukier się rozpuści.
Inne dodatki do knedli z truskawkami to np. słodka śmietanka, jogurt naturalny, usmażona na maśle bułka tarta, bita śmietana oraz mus lub sos truskawkowy.