Jak zrobić intensywnie czekoladowy fit deser? Prosty i szybki przepis

Deser czekoladowy Bycie na diecie odchudzającej wcale nie stoi na przeszkodzie, by delektować się cudowną słodyczą czekoladowego deseru. Tłumaczymy, jak przygotować taki smakołyk, by nie poszedł w boczki. 

Dietetyczne desery to doskonały sposób na zaspokojenie pragnienia na „coś słodkiego”, bez rezygnowania ze zdrowego odżywiania. Mogą być przygotowywane z lekkich składników, takich jak owoce, jogurt naturalny czy zdrowsze alternatywy cukru. Takie słodkości nie zrujnują całego waszego wysiłku włożonego w odchudzanie, a smakują tak samo dobrze, jak tradycyjne desery. Nie bójcie się eksperymentować ze składnikami i smakami, by tworzyć takie dietetyczne przekąski – czasami mała zmiana w przepisie już przyniesie świetny efekt.

Jak zrobić intensywnie czekoladowy fit deser?

Żeby przygotować taki pyszny deser, który w dodatku jest dietetyczny, będziecie potrzebować między innymi awokado, banana i ugotowaną kaszę jaglaną, a także suszone daktyle i orzechy. Słodkiego smaku całości nada cukier waniliowy i kakao. Taki krem czekoladowy będzie ucztą dla waszego podniebienia, ale nie tylko – wpłynie też dobrze na wasz organizm, ponieważ jest bogaty w magnez, żelazo, cynk i potas. Deser będzie gotowy w błyskawicznym tempie, jeśli jednak jeszcze bardziej chcecie skrócić czas jego przygotowania – wybierzcie dzień, kiedy podajecie na obiad kaszę (tak, żebyście nie musieli gotować jej od nowa). Możecie również spróbować przygotować fit napoleonkę lub dietetyczne tiramisu.

Przepis: Intensywnie czekoladowy deser

Wasze zmysły oszaleją, gdy spróbujecie tego kremu czekoladowego

KategoriaDeserRodzaj kuchniTradycyjnaCzas przygotowania20 min.Liczba porcji1

Składniki

  • 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 banany
  • 1 awokado
  • czubata łyżka gorzkiego kakao
  • 3 łyżko orzechów nerkowca
  • pół szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 9 sztuk suszonych daktyli

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie produktówNajpierw ugotujcie kaszę jaglaną, a następnie namoczcie przez chwilę orzechy nerkowca w mleku (lub innym napoju roślinnym).
  2. Miksowanie składnikówW blenderze zmiksujcie wszystkie składniki. Najlepiej na początku wrzućcie namoczone orzechy i owoce, a później całą resztę.
  3. Podawanie deseruKrem nałóżcie do miseczek lub pucharków, a później wstawcie do lodówki na chwilę, by całość się schłodziła.

O czym pamiętać, przygotowując dietetyczne desery?

Przede wszystkim warto zwracać uwagę, by zamiast tradycyjnego białego cukru używać zamienników, takich jak stewia, erytrytol czy ksylitol. Oprócz zamienników cukru, można używać też naturalnych słodzików, takich jak miód, syrop klonowy czy daktylowy. Dodatkowo przyprawy i aromaty, takie jak cynamon, wanilia, imbir czy skórka cytrynowa, mogą dodać deserom intensywnego smaku i aromatu, co pozwoli zmniejszyć ilość dodawanych słodzików, ale sprawi też, że deser będzie jeszcze smaczniejszy.

Podczas przygotowywania takich deserów warto wybierać składniki o niskiej zawartości tłuszczu, takie jak na przykład jogurt naturalny zamiast śmietany. Co więcej, doskonałym dodatkiem do dietetycznych deserów są warzywa i owoce – nadają całości naturalną słodycz (bez konieczności dodawania cukru). Warto również eksperymentować z alternatywnymi składnikami, takimi jak mąka kokosowa, mąka migdałowa czy płatki owsiane, które są bogate w błonnik pokarmowy i składniki odżywcze.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *