Fasolka szparagowa w niecodziennym wydaniu. Prosty przepis

Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym Fasolka szparagowa serwowana ze zrumienioną na maśle bułką tartą to dla wielu osób smak dzieciństwa. Czasem warto jednak odejść od tradycji i nieco pokombinować. Poznajcie mój sposób na fasolkę szparagową w niecodziennym wydaniu.

Mój patent na fasolkę szparagową jest równie prosty, jak patent z bułką tartą, choć wymaga użycia nieco większej liczby składników. Gdy po raz pierwszy zaserwowałam bliskim to danie, początkowo kręcili nosem. Szybko się jednak do niego przekonali. Teraz w sezonie często gości w moim domu, a rodzina nie może się doczekać, aż trafi na stół.

Jak zrobić fasolkę szparagową w sosie pomidorowym?

Mój przepis na fasolkę szparagową jest banalnie prosty. Gotuję warzywo i mieszam je z sosem pomidorowym. Korzystam przy tym z pomidorów z puszki, ale możecie też wykorzystać świeże warzywa. Wbrew pozorom przygotowanie sosu nie zajmuje dużo czasu. Nie wymaga też dużej liczby składników.

Przepis: Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym

To pyszne i sycące danie, idealne na obiad.

KategoriaDanie główneRodzaj kuchniWegetariańskaCzas przygotowania20 min.Liczba porcji4

Składniki

  • 300 g fasolki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół marchewki
  • 200 g pomidorów z puszki
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówPrzełóżcie fasolkę na durszlak i umycie pod bieżącą wodą. Obetnijcie końcówki każdego warzywa przy użyciu małego nożyka. Obierzcie cebulę i marchewkę. Pokrójcie warzywa w drobną kostkę. Posiekajcie też czosnek.
  2. Gotowanie fasolkiPrzełóżcie fasolkę do garnka. Gotujcie warzywo do miękkości pod przykrywką na małej mocy palnika w lekko osolonej wodzie. Czas gotowania zależy od wieku fasolki. Młode warzywo gotuje się szybciej.
  3. Robienie sosuW czasie gdy fasolka będzie się gotować, zróbcie sos. Podsmażcie się pokrojone wcześniej warzywa na patelni. Gdy zmiękną, dodajcie pomidory z puszki. Wymieszajcie całość.
  4. Łączenie składnikówDorzućcie na patelnię ugotowaną fasolkę. Dodajcie też niepełną łyżkę masła. Dzięki temu sos zgęstnieje. Wymieszajcie dokładnie wszystkie składniki. Sos powinien dokładnie pokryć fasolkę.
  5. Podawanie daniaGotowe danie możecie posypać listkami bazylii (opcjonalnie).

Wskazówka: Możecie użyć żółtej lub fioletowej fasolki szparagowej zamiast zielonej.

Dlaczego warto jeść fasolkę szparagową?

Fasolka szparagowa należy do roślin strączkowych. Ma wiele cennych właściwości. Zawiera błonnik, który pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego. Jest też źródłem antyoksydantów. Związki te chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, spowalniają procesy starzenia, wzmacniają odporność i chronią organizm przed chorobami. Poprawiają też wygląd włosów skóry i paznokci. Warto podkreślić, że fasolka szparagowa dostarcza niewielu kalorii (w 100 gramach znajduje się około 30 kcal). Nie powoduje też nagłych skoków stężenia glukozy we krwi. Może być więc bezpiecznie spożywana przez osoby zmagające się z cukrzycą lub insulinoopornością.

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *