Ta sałatka z 3 składników przepis na lekką kolację w upalny dzień

Sałatka z arbuzem i fetą Gdy temperatura na zewnątrz daje się mocno we znaki, zwykle nie mam ochoty gotować. Ale coś zjeść trzeba. Sięgam więc po szybki i prosty przepis na orzeźwiającą sałatkę z arbuzem. Po 10 minutach mam gotowy pyszny i pożywny posiłek.

Sałatka z arbuzem to nie tylko świetny pomysł na lekką kolację. Możesz ją również przygotować na drugie śniadanie i zabrać ze sobą do szkoły, pracy lub na uczelnię. Jest lekka i nie obciąża żołądka, a jednocześnie zapewnia uczucie sytości na długo. Doskonale sprawdzi się jako element diety redukcyjnej. Nie dostarcza dużej liczby kalorii, a jednocześnie zaspokaja głód i zapobiega podjadaniu między posiłkami. Dzięki temu wspiera proces odchudzania. Poza tym zawiera wiele składników odżywczych i mikroelementów ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Jak zrobić orzeźwiającą sałatkę z arbuzem?

Przygotowanie sałatki nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności ani dużej liczby produktów. Wystarczy arbuz, feta i sos. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by zmodyfikować pierwotną recepturę i wzbogacić ją również o inne składniki. Wszystko zależy tak naprawdę od inwencji twórczej kucharza. Dlatego nie bój się puścić wodze fantazji i trochę poeksperymentować.

Przepis: Orzeźwiająca sałatka z arbuzem i fetą

To świetna propozycja na lunch, obiad lub kolację.

KategoriaDanie główneRodzaj kuchniWegetariańskaCzas przygotowania10 min.Liczba porcji4

Składniki

  • 0,5 kg arbuza
  • 200 g fety

Na sos:

  • 2 łyżki miodu
  • pół limonki
  • 10 listków mięty
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 cm kawałek imbiru

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie arbuzaPrzekrój arbuza na pół i połóż miąższem na desce. Usuń zieloną i białą skórkę. Następnie pokrój arbuza w grube plastry, a te na kawałki. Nie musisz pozbywać się pestek. Są jadalne i zawierają wiele wartości odżywczych, między innymi spore ilości błonnika.
  2. Szykowanie pozostałych składnikówObierz i zetrzyj imbir na tarce. Otrzyj skórkę z limonki i wyciśnij z niej sok. Fetę pokrój w kostkę.
  3. Robienie sosuPołącz oliwę z miodem, sokiem i skórką z limonki, a także startym imbirem. Całość dokładnie wymieszaj. Posiekaj 5 listków mięty i dodaj je do sosu. Pozostałe zostaw do dekoracji. Połącz wszystkie składniki na sos.
  4. Podawanie sałatkiWyłóż do miseczki kawałki arbuza i fety. Wymieszaj całość i polej sosem bezpośrednio przed podaniem. Udekoruj sałatkę posiekanymi listkami mięty. Możesz też wykorzystać do ozdoby listki bazylii (opcjonalnie).

Rada: Limonkę możesz zastąpić cytryną.

Wskazówka: Skład sałatki można bardzo łatwo urozmaicić. Arbuz i feta świetnie komponują się z wieloma różnymi produktami, takimi jak: pomidory, zielone ogórki, orzechy (włoskie lub laskowe), prażone nasiona słonecznika bądź sezamu, nasiona chia, pestki dyni, roszponka, szpinak typu baby itp.

Dlaczego warto jeść sałatkę z arbuzem?

Ta orzeźwiająca sałatka ma w swoim składzie wiele cennych składników odżywczych. Zawiera spore ilości białka, które zapewnia uczucie sytości i poprawia pracę układu pokarmowego. Jest też źródłem karotenoidów. Związki te wykazują silne właściwości antyoksydacyjne. Spowalniają procesy starzenia, redukują stany zapalne, wzmacniają odporność i chronią przed wieloma chorobami (między innymi miażdżycą, cukrzycą typu drugiego, nadciśnieniem tętniczym czy udarem). Warto zauważyć, że sałatka pomaga też w utrzymaniu prawidłowego nawodnienia organizmu. Nie tylko zaspokaja głód, ale również świetnie gasi pragnienie. Wszystko za sprawą arbuza, który w 93 procentach składa się z wody.

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *