Klasyczne pierogi powstają na bazie mąki pszennej, wody i soli. Do tego dochodzi jeszcze oczywiście farsz. Nadzienie może być przygotowane z dowolnych składników. Polacy najczęściej sięgają po kapustę z grzybami, mięso lub ser z ziemniakami i podsmażaną cebulką. Wystarczy jednak wprowadzić drobne modyfikacje w tradycyjnym przepisie, by wskazane przysmaki straciły kalorie i zyskały znacznie więcej smaku. Pierogi od dietetyczki zaskoczyły mnie nie tylko wyglądem, ale również „zawartością”. Poznajcie przepis.
Jak zrobić fit pierogi od dietetyczki?
Zrobienie tych przysmaków nie zajmuje dużo czasu. Wiele zależy od tego, jak dużą macie wprawę w lepieniu pierogów. Dietetyczne smakołyki różnią się od tych klasycznych rodzajem użytej mąki. Ich podstawowym składnikiem nie jest mąka pszenna, ale pełnoziarnista, produkowana z pełnych ziaren zbóż, które nie zostały oczyszczone z okrywy nasiennej.
Ta prosta zmiana sprawia, że pierogi zyskują więcej wartości odżywczych. Dostarczają witamin i minerałów, a także sporej ilości błonnika. To włókno pokarmowe poprawia pracę układu trawiennego i zapewnia uczucie sytości na długo. Dzięki temu zapobiega podjadaniu i sięganiu po niezdrowe przekąski pełne tak zwanych pustych kalorii, które nie mają żadnej wartości odżywczej. Sprzyjają natomiast przybieraniu na wadze.
Farsz w pierogach od dietetyczki również został przyrządzony w wersji fit. To mieszanka chudego twarogu, szpinaku i drobno siekanych orzechów włoskich. Ostatni z wymienionych składników był dla mnie sporym zaskoczeniem. Muszę jednak przyznać, że wszystkie trzy smaki doskonale ze sobą współgrają, a obecność orzechów sprawia, że nadzienie zyskuje element chrupkości. Warto dodać, że one również są źródłem wielu cennych związków. Zawierają między innymi kwasy tłuszczowe omega-3.
Przepis: Razowe pierogi
To odchudzona wersja klasycznych pierogów polecana przez dietetyka.
KategoriaDanie główneRodzaj kuchniTradycyjnaCzas przygotowania1 godz.Liczba porcji20
Składniki
Na ciasto:
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 180 ml wrzątku
- szczypta soli
- mąka do posypania stolnicy
Na farsz:
- 500 g liści szpinaku
- 5 dużych ząbków czosnku
- 150 g orzechów włoskich
- 100 g chudego twarogu
- sól, pieprz
- tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaPrzesiejcie mąkę do miski. Dodajcie sól. Powoli dolewajcie wrzątek. Wymieszajcie całość. Gdy masa nieco ostygnie, zacznijcie wyrabiać ją dłońmi do momentu aż będzie jednolita i elastyczne. Wyrobione ciasto uformujcie w kulę i zawińcie w folię spożywczą. Odłóżcie ciasto na bok, by odpoczęło (na około 30 minut).
- Szykowanie farszuW czasie, gdy często odpoczywa zróbcie farsz. Umyjcie szpinak i oderwijcie ogonki. Przeciśnijcie czosnek przez praskę i wrzućcie na rozgrzaną patelnię. Po kilkunastu sekundach wrzućcie się na patelnię szpinak. Podgrzewacie całość przez około 5 minut. Do gotowego szpinaku dorzućcie rozdrobniony twaróg i posiekane orzechy. Wymieszajcie całość.
- Robienie pierogówOdwińcie ciasto z folii i rozwałkowujcie je na 2-3 mm placek. Wytnijcie z niego kółka. Na środek każdego z nich nakładajcie szpinakowy farsz, składajcie ciasto na pół i sklejajcie boki. Pierogi układajcie na stolnicy podsypanej mąką.
- Gotowanie pierogówGotujcie pierogi we wrzącej, osolonej wodzie. Wysławiajcie je po 3-5 minutach od wypłynięcia na powierzchnię.
Z jakim nadzieniem podać pierogi od dietetyczki?
Pierogi od dietetyczki mogą być podane z dowolnie wybranym farszem. Kompozycja szpinaku, twarogu i orzechów to tylko jedna z wielu dostępnych propozycji. Doskonale sprawdzą się również pieczarki, kasza gryczana, kapusta, ziemniaki, ser feta, buraczki czy różne sezonowe owoce (jagody, truskawki, maliny itp.). Wszystko tak naprawdę zależy od indywidualnych preferencji i upodobań smakowych.