Różnego rodzaju herbaty są często wykorzystywane podczas odchudzania. O naparze z hibiskusa (inna jego nazwa to malwa sudańska) słyszało jednak niewielu. A szkoda. Ten napój ma bowiem wiele cennych właściwości. Wspomaga proces utraty nadprogramowych kilogramów. Wspiera też funkcjonowanie wielu różnych narządów. Przekonałam się o tym na własnej skórze. Byłam szczerze zaskoczona, widząc jak wiele korzyści przyniosło mi picie herbaty z hibiskusa.
Jak zrobić herbatę z hibiskusa?
Przygotowanie napoju jest bardzo proste. Wystarczy zalać jedną łyżeczkę suszonych płatków szklanką gorącej wody i zaparzać pod przykryciem przez około dziesięć minut. Przed wypiciem herbaty warto ją przelać przez sitko (choć nie jest to bezwzględnie konieczne). Można też wzbogacić napój o różne dodatkowe składniki wedle uznania, na przykład plasterek cytryny lub pomarańczy, miód, parę listków mięty czy laskę cynamonu. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji.
Zaleca się picie herbaty z hibiskusa nie częściej niż dwa razy dziennie. Suszone płatki kwiatów malwy sudańskiej są dostępne w sklepach ze zdrową żywnością – zarówno stacjonarnych, jak i internetowych. Koszt 100 gramów to wydatek rzędu dziesięciu złotych, choć można znaleźć również produkty w niższej cenie. Wiele zależy od lokalizacji, a także renomy sklepu.
Na czym polega odchudzające działanie herbaty z hibiskusa?
Związki zawarte w hibiskusie mogą wspomagać odchudzanie poprzez przyspieszenie metabolizmu i tempa spalania tkanki tłuszczowej. Jednocześnie ułatwiają one proces oczyszczania organizmu z toksyn oraz szkodliwych produktów przemiany materii. Działają też moczopędnie, a tym samym zapobiegają zatrzymywaniu się wody w tkankach. Zmniejszają obrzęki i wzdęcia. Warto jednak podkreślić, że proces odchudzania nie może ograniczać się wyłącznie do picia naparu z malwy sudańskiej. Konieczne jest wprowadzenie zmian w sposobie odżywiania i codziennych nawykach. Dobrym pomysłem jest zwiększenie ilości warzyw w diecie, zwłaszcza tych bogatych w błonnik, czyli włókno pokarmowe, które zwiększa uczucie sytości po posiłku. Kluczowe znaczenie ma również aktywność fizyczna.
Inne właściwości hibiskusa
Hibiskus jest cennym źródłem antyoksydantów i olejków eterycznych. Związki te wykazują wiele prozdrowotnych właściwości. Mają działanie przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne. Wzmacniają odporność, obniżają ciśnienie tętnicze krwi i zmniejszają poziom cholesterolu. Zwalczają również szkodliwy wpływ wolnych rodników i chronią organizm przed różnymi chorobami, między innymi miażdżycą i nowotworami. Jednocześnie usprawniają pracę wątroby i zapobiegają dolegliwościom gastrycznym.
Czy każdy może pić herbatę z hibiskusa?
Herbata z hibiskusa nie jest zalecana osobom z wrzodami żołądka, przewlekłymi chorobami nerek i układu pokarmowego. Nie powinny po nią sięgać dzieci, kobiety w ciąży i w okresie karmienia piersią, a także osoby z niedociśnieniem i zaburzeniami hormonalnymi. Warto również zrezygnować z picia naparu w trakcie farmakoterapii. Malwa sudańska może bowiem wchodzić w interakcje z niektórymi lekami. Jeśli masz wątpliwości, czy warto włączyć herbatę z hibiskusa do diety, skonsultuj się ze swoim lekarzem prowadzącym.