Naleśniki można przygotować na wiele sposobów. Jednym z ciekawszych jest wykonanie ciasta bez mąki i nabiału. Gdy usłyszałam o takiej możliwości od dietetyczki, byłam zaintrygowana. Dowiedziałam się, że nie tylko uda się je usmażyć, ale też, że będzie ono obfitowało w białko i cenne składniki odżywcze.
Jak zrobić naleśniki od dietetyczki?
Sekretem pysznych naleśników, które sycą na długo, są dwa źródła białka. Dietetyczka zaproponowała mi przygotowanie ciasta z czerwonej soczewicy. Jego zrobienie wymaga jedynie namoczenia strączka i zblendowania go na gładką. Po usmażeniu naleśniki są smaczne i na tyle elastyczne, by utrzymać dowolny farsz. Co więcej, dostarczają mnóstwa korzystnych dla organizmów substancji m.in. żelaza, potasu i błonnika.
W propozycji od ekspertki nadzienie stanowi dwuskładnikowy twarożek doprawiony kminem rzymskim. Przyprawa ta świetnie podkreśla smak soczewicy, a jednocześnie sprawia, że staje się ona lżej strawna. W twarożku zaś jest mnóstwo cynku, witamin z grupy B i wspierających układ pokarmowy bakterii. Sięgnięcie po kolację w postaci takich naleśników ma zatem same korzyści.
Przepis: Naleśniki z czerwonej soczewicy z twarożkiem
Sycące naleśniki z czerwonej soczewicy z aromatycznym twarożkiem doprawionym kminem rzymskim są idealne na kolację.
KategoriaPrzekąskaRodzaj kuchniIndyjskaCzas przygotowania3 godz. 15 min.Czas gotowania20 min.Liczba porcji4
Składniki
Na naleśniki:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 500 ml wody
- 1/4 łyżeczki soli
- 4 łyżki oleju rzepakowego
Na twarożek:
- 100 g twarogu półtłustego
- 150 g skyru
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciasta na naleśnikiSoczewicę opłucz i odsącz. Przenieś do miski i zalej wodą. Pozostaw na 3 godziny. Wsyp sól, wymieszaj. Zblenduj całość na gładką masę.
- Przygotowanie aromatycznego twarożkuTwaróg pokrusz do miski. Dodaj skyr i połącz. Gładką masę dopraw kminem rzymskim, pieprzem i solą.
- Przygotowanie sycących naleśników od dietetyczkiNa patelni rozgrzej olej rzepakowy. Wylej porcję ciasta i smaż przez 2-3 minuty. Obróć, gdy masa wyraźnie się zetnie i podgrzewaj jeszcze przez 30 sekund. Czynności powtórz przy każdej smażonej porcji ciasta. Naleśniki wypełniaj twarożkiem i zawijaj jak lubisz.
Jak podawać naleśniki od dietetyczki?
Danie najlepiej smakuje, gdy jest jeszcze ciepłe. Jeśli chcecie je zabrać do pracy, polecam spakować farsz osobno i najpierw ogrzać ciasto, skrapiając je odrobiną wody, a potem złożyć pyszne sakiewki.
Możliwe modyfikacje sycących naleśników
Zamiast smażyć cienkie naleśniki, możecie przygotować gęstsze ciasto i zrobić niewielkie placuszki z soczewicy. Wystarczy, że przed zblendowaniem namoczonych strączków odlejecie chochlę wody. W tej opcji polecam dodać kmin rzymski również do ciasta. Można też pokusić się podanie takiej wersji naleśników do dietetyczki z duszonymi warzywami.