Placki z siemieniem lnianym są idealne podczas odchudzania. Jak je zrobić?

Placki Jeśli znudziło się wam już picie siemienia lnianego, mamy dla was znacznie ciekawszą propozycję na wykorzystanie tego produktu w kuchni. Możecie przygotować pyszne placuszki. 

Wprowadzanie odpowiednich składników do diety odchudzającej może znacząco ułatwić proces utraty wagi, ale też poprawić ogólny stan zdrowia. Warto zacząć od zwiększenia spożycia warzyw i owoców, które są bogate w błonnik, witaminy i minerały, a jednocześnie są również niskokaloryczne. Musicie też pamiętać o regularnym spożywaniu posiłków i kontrolowaniu wielkości porcji. Takimi „magicznymi” produktami, które pomogą w walce z nadprogramowymi kilogramami, są też płatki owsiane, kefir czy kiszonki. To jednak nie koniec, ponieważ również wprowadzenie do swojej diety siemienia lnianego sprawi, że boczki znikną znacznie szybciej.

Placki z siemieniem lnianym na odchudzanie

Placki z siemieniem lnianym, które będą idealne dla osób na diecie odchudzającej, możecie przygotować na kilka sposobów. My proponujemy dodanie do nich płatków owsianych oraz nasion chia, które również świetnie zadziałają, gdy chcecie schudnąć. Placki przyrządzone z tych składników są naprawdę pyszne i idealnie sprawdzą się na przykład na śniadanie.

Przepis: Placuszki z siemieniem lnianym

Te placki to idealna propozycja na śniadanie dla osób, które się odchudzają.

KategoriaDodatekRodzaj kuchniTradycyjnaCzas przygotowania10 min.Czas gotowania15 min.Liczba porcji1

Składniki

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 garstka nasion chia
  • 4 jajka
  • 1 garstka siemienia lnianego

Sposób przygotowania

  1. MieszanieNajpierw wymieszajcie w miseczce ze sobą wszystkie suche składniki. Płatki owsiane możecie zblendować, tak by powstała z nich mąka. Później dodajcie jajka i porządnie wymieszajcie całość. Pozostawcie masę na chwilę, by napęczniała.
  2. PieczenieWyłóżcie blaszkę papierem do pieczenia. Masę nakładajcie łyżką tak, by uzyskać kształt placków. Placki pieczcie przez około 15 minut w 180 stopniach Celsjusza. Podawajcie je ze swoimi ulubionymi dodatkami.

Dlaczego warto jeść siemię lniane podczas odchudzania?

Siemię lniane jest polecane osobom na diecie redukcyjnej. Jego właściwości odchudzające wynikają głównie z jego zdolności do zwiększania uczucia sytości i regulacji trawienia. Błonnik pokarmowy zawarty w siemieniu lnianym pomaga utrzymać uczucie sytości przez dłuższy czas, co z kolei zmniejsza apetyt i przyczynia się do ograniczenia spożycia kalorii. Siemię lniane wspomaga także usuwanie toksyn z organizmu. Jego jedzenie reguluje też rytm wypróżnień oraz zapobiega zaparciom. Dodanie siemienia lnianego do codziennej diety z pewnością będzie korzystne dla osób, które dążą utraty wagi. Należy jednak pamiętać, że zdrowe odchudzanie nie jest możliwe bez odpowiedniej diety (z deficytem kalorycznym) oraz regularnej aktywności fizycznej. Sprawdźcie też wcześniej, jak stosować siemię lniane, by schudnąć.

Co jeszcze można przygotować z siemienia lnianego?

Jednym z najpopularniejszych sposobów włączenia siemienia lnianego do swojej diety jest jego picie. Wystarczy, że zalejcie je ciepłą wodą i odstawicie na dwie godziny. W tym czasie nasionka uzyskają galaretowatą konsystencję. Możecie przygotować też kisiel z siemienia lnianego, ale to nie wszystko. Ciekawym pomysłem jest również dodanie tych drobinek do naleśników, sałatki czy koktajlu lub jogurtu. Jest to też doskonały dodatek do chleba, biszkoptu, a nawet kotletów. Możecie naprawdę na różne sposoby „przemycać” te nasionka do różnego rodzaju potraw, zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *