Do przygotowania chleba z siemienia lnianego nie potrzeba mąki. Jest pyszny i można nim zastąpić tradycyjne wypieki. Zalecany jest osobom, które mają uczulenie na gluten.
Chleb z siemienia lnianego jest łatwy do przygotowania, miękki, wilgotny. Ciasta nie trzeba wyrabiać. Wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki. Do przygotowania go, oprócz zmielonych ziaren siemienia lnianego, potrzebne są jeszcze: łuski babki jajowatej, które można kupić w sklepie ze zdrową żywnością, jajka, ziarna słonecznika, proszek do pieczenia, odrobina soli i woda.
Po upieczeniu chleb z siemienia lnianego najlepiej przechowywać w lodówce by dłużej zachował świeżość. Ze względu na dużą zawartość wilgoci, po kilku dniach przechowywania w temperaturze pokojowej, w foliowym worku pleśnieje. Można go również pokroić na kromki i zamrażać. Smakuje doskonale, nadaje się na kanapki, grzanki lub tosty.
Przepis: Chleb z siemienia lnianego
Zalecany dla osób stosujących dietę wysokobiałkową.
KategoriaPrzekąskaRodzaj kuchniTradycyjnaCzas przygotowania20 min.Czas gotowania1 godz.Liczba porcji1
Składniki
- 165 g zmielonego siemienia lnianego
- 50 g ziaren słonecznika
- 30 g łusek babki jajowatej lub zmielonych łusek tej babki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 3 jajka
- 250 ml lekko ciepłej wody
Sposób przygotowania
- Przygotuj składnikiW misce wymieszać mąkę z siemienia lnianego, ziarna słonecznika, łuski babki jajowatej, proszek do pieczenia i sól.
- Przygotuj jajkaDo oddzielnej miski wbić jajka, dodać wodę i roztrzepać trzepaczką.
- Wymieszaj składnikiSkładniki z drugiej miski wlać do pierwszej i wymieszać trzepaczką do połączenia.rnCiasto pozostawić na 5 minut, żeby zgęstniało.
- Przełóż ciasto na blachęDużą, płaską blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.rnCiasto przełożyć na blachę i uformować rękami bochenek. Naciąć nożem.
- Upiecz chlebPiec w nagrzanym piekarniku 60 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).rnPozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Zdrowy chleb z siemienia lnianego – właściwości
Siemię lniane określane jest mianem superfood. To cenny składnik zdrowej diety. Całe nasiona lnu zwyczajnego oraz mielone siemię lniane usprawniają pracę układu pokarmowego, a także dostarczają do naszego organizmu m.in. błonnik pokarmowy i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Regularne spożywanie nasion lnu to jeden ze sposobów na uciążliwe zaparcia. Zalecane jest również w dietach odchudzających. Przyspiesza bowiem przemianę materii, a także hamuje uczucie głodu. Obecne w siemieniu lnianym śluzy roślinne skutecznie redukują dolegliwości żołądkowe, m.in. działają ochronnie na błonę śluzową żołądka i przełyku. Kisiel lniany polecany jest jako naturalne wsparcie leczenia choroby wrzodowej żołądka oraz może być stosowany w celu łagodzenia dolegliwości związanych z refluksem żołądkowo-przełykowym.
Uwaga: chociaż nasiona lnu w pozytywny sposób wpływają na stan zdrowia, to nie powinny ich spożywać osoby, które ze względów zdrowotnych muszą stosować dietę ubogoresztkową, czyli dietę o niewielkiej zawartości błonnika pokarmowego.
Źródło:
- „Ketogenes Brot: Ketogenes Brot selber machen. 111 ketogene Brotrezepte für eine kohlenhydratarme Ernährung”, Cooking Club,
- odżywianie WPROST.pl