Boże Narodzenie stanowi prawdziwe wyzwanie dla organizmu. W tym czasie często jemy ponad miarę, a układ pokarmowy nie nadąża z trawieniem wszystkich smakołyków. Ceną, jaką płacimy za świąteczne obżarstwo, są bóle brzucha, nudności i inne dolegliwości gastryczne. Sprawdź, co jeść, by szybciej wrócić do równowagi po przejedzeniu.
Przejedzenie to częsta zmora podczas Bożego Narodzenia. Niejednokrotnie z jego skutkami borykamy się jeszcze długo po świętach. Nudności, zaparcia, wzdęcia, uczucie pełności i ciężkości nierzadko utrudniają nam funkcjonowanie oraz wykonywanie codziennych obowiązków. Jak się z tym uporać i dojść do siebie? Warto zacząć od wprowadzenia pewnych modyfikacji w diecie.
Jak odciążyć żołądek po przejedzeniu?
Zrezygnuj z obfitych posiłków. Jedz mniejsze porcje, ale częściej (średnio co trzy lub cztery godziny). Zmodyfikuj też sposób przyrządzania potraw. Zamiast smażyć i piec, gotuj posiłki na parze. Unikaj „pustych kalorii”, czyli tak zwanego śmieciowego jedzenia i dań typu fast food. Wysoce przetworzone produkty zawierają duże ilości tłuszczu i cukrów prostych, a także barwników oraz konserwantów, które obciążają układ pokarmowy. Co więcej, ich spożywanie sprzyja przybieraniu na wadze i występowaniu przykrych dolegliwości gastrycznych, na przykład zgagi, wzdęć, nudności czy zaparć. Wyeliminuj z diety następujące artykuły spożywcze:
- kiełbasy, parówki i pasztety,
- sery żółte, pleśniowe i topione,
- czerwone mięso (wołowe, wieprzowe itp.),
- margarynę,
- wyroby cukiernicze,
- słodycze (batoniki, cukierki etc.) oraz słone przekąski (chipsy, prażynki, prażone orzeszki),
- śmietanę,
- majonez,
- ketchup,
- pieprz,
- ocet,
- musztardę,
- sól
- paprykę (zarówno ostrą, jak i słodką).
- kapustę,
- cebulę,
- szczypiorek,
- ogórki,
- rzodkiewki,
- kukurydzę,
- suszone owoce,
- orzechy,
- alkohol,
- napoje gazowane,
- grzyby.
Czym zastąpić wymienione wyżej produkty? Sięgnij po chudy twaróg, jajka na miękko, drobne kasze i makarony, ryż, świeże warzywa i owoce bez skórek i pestek (najlepiej w formie przetartej lub gotowanej, a także drobiowe wędliny i chude ryby. Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, wybierz miód, naturalne kompoty i soki. Pij kefir i maślankę, a także czarną herbatę, niezbyt mocną kawę bez cukru i innych dodatków, takich jak syropy czy sztuczne słodziki. Możesz też przygotowywać różnego rodzaju napary na bazie ziół, na przykład rumianku albo melisy. Doprawiaj potrawy tymiankiem, bazylią, kminkiem, majerankiem, sokiem z cytryny. Wykorzystuj niewielkie ilości tłuszczu (masła, oliwy z oliwek i oleju roślinnego).
Ile czasu potrzebuje organizm, by wrócić do równowagi po przejedzeniu?
„Dojście do siebie” po świątecznym obżarstwie to kwestia bardzo indywidualna. Jedni potrzebują kilku dni, by wrócić do formy, a inni paru tygodni. Wszystko zależy od wieku, stanu zdrowia, kondycji fizycznej oraz tego, jak bardzo przejedliśmy się w Wigilię i Boże Narodzenie. Im więcej, dietetycznych „grzeszków” popełniliśmy we wskazanym czasie, tym dłużej będziemy odzyskiwać równowagę. Ważne, by zachować umiar, jeśli chodzi o ilość przyjmowanych kalorii i zwracać uwagę na jakość spożywanych posiłków. Należy jednocześnie podkreślić, że stosowanie poświątecznych głodówek to bardzo zły pomysł. Tego typu praktyki zaburzają funkcjonowanie organizmu i przynoszą efekt odwrotny od zamierzonego – zamiast poprawiać samopoczucie, pogarszają je. Jeśli chcesz się na nie zdecydować, najpierw skonsultuj się z lekarzem i dietetykiem.