Kluski kładzione zawsze wydawały mi się skomplikowane. W końcu ciasto na ten przysmak trzeba odpowiednio przygotować, a każda pomyłka może skutkować uzyskaniem niesmacznego gumowatego tworu. Przyjaciółka jednak dała mi kapitalny przepis na kluski z ziemniaków. Przygotowała sobie niedawno ich lekką wersję z sosem z zielonych warzyw. Postanowiłam więc wypróbować jej recepturę. Wykonanie dania okazało się znacznie prostsze, niż wcześniej myślałam.
Jak zrobić kluski kładzione z zielonym sosem?
Wystarczy zetrzeć obrane ziemniaki na tarce, odsączyć je z płynu i wymieszać z mąką i jajkami. Zielony sos robi się chwilę. Trzeba jedynie rozdrobnić warzywa w blenderze i połączyć je z dodatkami.
Weźcie ugotowane brokuły, szpinak, jarmuż i ogórka. Stworzycie tym samym kompozycję pełną żelaza, potasu i wapnia z solidną dawką witamin m.in. A, C i K – pyszną i zdrową. Nie wiem czemu, tak długo wstrzymywałam się z przygotowanie sobie klusek z ziemniaków.
Przepis: Kluski kładzione z zielonym sosem
Sycące i smaczne kluski z ziemniaków z dodatkiem zielonego sosu z warzyw to propozycja na pyszny obiad lub kolację.
KategoriaDanie główneRodzaj kuchniPolskaCzas przygotowania20 min.Czas gotowania10 min.Liczba porcji4
Składniki
Na kluski:
- 1 kg ziemniaków
- 80 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- pieprz
- sól
Na zielony sos:
- 5 ugotowanych różyczek brokuła
- 3 liście jarmużu
- 50 g szpinaku baby
- 1/2 ogórka szklarniowego
- 1/2 cytryny
- 1/3 szklanki wody
- 1 ząbek czosnku
- 1 płaska łyżeczka tahini
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Przygotowanie masy na kluskiZiemniaki obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Pulpę przenieś na sito i pozostaw na kwadrans. Odsączone ziemniaki przenieś do czystej miski, wsyp obie mąki i wbij jajka. Dodaj też skrobię, która zgromadziła się na dnie płynu z ziemniaków (wodę zlej). Wymieszaj i dopraw masę solą oraz pieprzem.
- Przygotowanie sosu z zielonych warzywWarzywa, sok wyciśnięty z cytryny, oliwę z oliwek oraz tahini zblenduj na gładką masę. Dopraw całość solą oraz pieprzem.
- Przygotowanie klusek kładzionychW dużym garnku zagotuj wodę. Posól ją, a następnie przy pomocy łyżki wrzucaj do płynu niewielkie porcje masy na kluski. Gotuj je przez 2-3 minut od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię. Odcedź, a następnie połącz z warzywnym sosem.
Jak podawać kluski z ziemniaków?
Danie najlepiej smakuje tuż po przygotowaniu. Jeśli jednak chcecie wykorzystać kluski później, przepłuczcie je zimną wodą po ugotowaniu, odsączcie i z sosem połączcie dopiero przed podaniem. Dobrym pomysłem będzie wtedy zarówno wrzucenie ich na minutę do wrzątku, jak i podgotowanie w ciepłym sosie.
Uwagi dotyczące przygotowania klusek kładzionych
Do klusek kładzionych, zamiast mąki pszennej można dodać mąkę ryżową. Jest bezglutenowa, a także świetnie spoi ziemniaki. Jeśli zdecydujecie się na taki ruch, zrezygnujcie z dodawania mąki ziemniaczanej.
Pamiętajcie, że robiąc kluski kładzione, możecie potrzebować innej ilości mąki niż w przepisie. Ziemniaki różnią się między sobą zawartością skrobi i im więcej jej w nich będzie, tym mniej dodatku potrzebujemy.