Znany influencer wydał książkę z przepisami. Stworzył także perfumy o zapachu… szarlotki

"Rozkoszny" stworzył wyjątkowy zapach perfum.

Z okazji premiery nowej książki kulinarnej „Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują” autor, Michał Korkosz, znany w sieci jako „Rozkoszny”, stworzył swój autorski zapach w perfumerii M061. Jest to aromat szarlotki z palonym masłem.

Michał Korkosz, który jest znany w sieci pod pseudonimem „Rozkoszny”, wiele razy udowadniał swoje wyjątkowe umiejętności kucharskie i niesamowitą zdolność do zachwycenia smakoszy. W tegorocznym sezonie planuje zdobyć serca kolejnych pasjonatów gotowania poprzez wydanie nowej książki, zatytułowanej „Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują”. Dla swoich czytelników przygotował miłą niespodziankę, współpracując z perfumerią M061, stworzył perfumy o zapachu szarlotki z palonym masłem.

Kocham szarlotkę tak bardzo, że chciałbym nią pachnieć – powiedziałem w jednym z moich filmów kulinarnych. Marzenia się spełniają. Zaprojektowałem perfumy, którymi namiętnie się psikam. W perfumach „Nowe Rozkoszne” poczujesz m.in. zapach jabłek, wanilii, przypraw korzennych, tonki i czerwonego pieprzu oddających aromat szarlotki na palonym maśle – mojego ulubionego przepisu z nowej książki – tłumaczy Michał Korkosz.

Nie będzie dystrybucji perfum o zapachu szarlotki

Autor nie planuje dystrybucji perfum. Jak udało się dowiedzieć portalowi „Plejada”:

Perfumy nie będą sprzedawane, natomiast będzie można poczuć ich zapach na spotkaniach autorskich. „Rozkoszny” rusza w trasę – Warszawa, Wrocław, Poznań, Rzeszów, Kraków i Gdańsk.

Perfumy "Rozkosznego" Perfumy "Rozkosznego" Michał Korkosz, znany w sieci pod pseudonimem "Rozkoszny", stworzył perfumy o zapachu szarlotki z palonym masłem. / Inne / Laura Bielak

Nowa książka „Rozkosznego”

Książka „Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują” ukaże się już 8 listopada nakładem Wydawnictwa Buchmann.

Trwa ładowanie wpisu Instagram

W mojej pierwszej książce „Rozkoszne” celebrowałem tradycję. Tym razem idę o krok dalej, pokazując światu, jak wygląda moje współczesne polskie gotowanie.Z jednej strony ten repertuar ponad 100 przepisów zawiera uwspółcześnione wersje klasyków, jak pierogi z pieczonym selerem i wędzonym twarogiem, z drugiej zaś propozycje, które są hołdem dla smaków i składników, które pojawiły się w Polsce stosunkowo niedawno wraz z globalizacją i masową migracją – napisał autor książki na Instagramie.

„Rozkoszny” i jego globalny smak w nowych przepisach

Niektórzy mogą nazwać to kuchnią fusion, ale ja myślę o tym raczej jako o naturalnej integracji światowych smaków i składników z polską kuchnią. Znajdziecie tutaj kopytka ze szpinakiem w umamicznym sosie na bazie grzybów, miso i sosu sojowego, doprawione makowym furikake. Albo pampuchy, bułeczki gotowane na parze, które nadziewam smażonymi boczniakami i bobem, a następnie polewam sosem na bazie bliskowschodniej tahini. Albo młodą kapustę z glazurą z harissy, podaną na kwaśnej śmietanie z kurkumową oliwą i koprem, która jest dla mnie synonimem gorącego lata. To gotowanie odzwierciedlające ducha naszych czasów. Jest lżej, zdrowiej i szybciej, a przy tym z pełnią polskiego smaku rozumianego na nowo – globalnie. Tak ekscytującego, że nie można mu się oprzeć – podsumował Michał Korkosz.

Wychodzi więc na to, że przepisy „Rozkosznego” łączą tradycyjne smaki polskiej kuchni z inspiracjami z różnych zakątków świata.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *