Syrop klonowy. Kultowy dodatek do naleśników zniknie ze sklepów?

Kanadyjskie rezerwy syropu klonowego, które są jedynymi na całym świecie, są najniższe od 16 lat. Powodem tak złej sytuacji jest nie tylko zwiększony popyt na uwielbiany przez ludzi na całym świecie dodatek do gofrów czy naleśników, ale również nasilające się zmiany klimatyczne. Zdjęcie

Kanadyjskie rezerwy syropu klonowego są najniższe od lat /CREATIVE TOUCH IMAGING LTD / NurPhoto / NurPhoto via AFP /AFP

Kanadyjskie rezerwy syropu klonowego są najniższe od lat /CREATIVE TOUCH IMAGING LTD / NurPhoto / NurPhoto via AFP /AFP Reklama

Większość produkcji syropu klonowego (około 90 proc.) produkowana jest w prowincji Quebec w Kanadzie. Jak przypomina BBC, 24 lata temu to właśnie w tym miejscu utworzono jedyną na świecie rezerwę strategiczną syropu. 

Jak się okazuje, od 2020 roku ilość syropu klonowego w rezerwie krajowej – przechowywanej w dziesiątkach tysięcy beczek w kilku magazynach w całym Quebecu – znacznie spadła. W tym roku w rezerwie znajdowało się ponad 53 miliony funtów lepkiego produktu, a obecnie kwota rezerwy wynosi zaledwie 7 proc. kwoty sprzed czterech lat. 

Reklama

Rezerwy syropu klonowego najniższe od lat

Rezerwa syropu klonowego zlokalizowana w Quebecu może pomieścić 133 mln funtów „płynnego złota”. Jednak – jak podaje BBC – w 2023 roku podaż spadła do 6,9 mln funtów (3,1 mln kg). Za tak złą sytuację odpowiada nie tylko wzrost popytu, ale również cieplejsza pogoda, która poważnie zakłóciła produkcję

Eksperci uspokajają jednak, że mimo sporych problemów w rezerwach, przynajmniej „na razie”, niewielkie rezerwy nie wpłyną na dostępność ani cenę syropu klonowego dla konsumentów, ale „przyszłość jest niepewna”.

– Rezerwa strategiczna przechowuje najniższą ilość syropu klonowego od 2008 roku – przyznał w rozmowie z BBC Simon Doré-Ouellet, zastępca dyrektora generalnego Quebec Maple Syrup Producers. – Jednak na ten moment nie przewidujemy żadnych problemów z dostawami w najbliższej przyszłości – dodał. 

Doré-Ouellet stwierdził, że jednym z powodów są słabe okresy żniw w ciągu ostatnich kilku lat. Produkcja syropu klonowego, która zwykle odbywa się od początku marca do końca kwietnia, opiera się w dużej mierze na delikatnej równowadze temperatur poniżej zera w nocy i wyższych temperatur w ciągu dnia powyżej 0°C. 

Niskie temperatury pomagają klonowi wchłaniać wodę z gleby, podczas gdy cieplejsza pogoda w ciągu dnia wytwarza ciśnienie, które spycha wodę na dół drzewa, ułatwiając zbieranie soków. 

Kanada zagłębiem syropu klonowego

W latach 2021 i 2023 na ograniczenie produkcji syropu klonowego poważnie wpłynęły wyższe wiosenne temperatury odczuwalne w całym kraju. W 2021 r. produkcja spadła o 21 proc. w porównaniu z rokiem poprzednim. 

Kanadyjski przemysł syropu klonowego, wart miliardy dolarów, odpowiada za 75 proc. całej światowej produkcji syropu klonowego.

Wideo Odtwarzacz wideo wymaga uruchomienia obsługi JavaScript w przeglądarce. „Polska to nasza brama do UE”. Ambasador Uzbekistanu o współpracy między naszymi krajami INTERIA.PL

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *