Właściciele gospodarstw szklarniowych podkreślają, że znaleźli się w bardzo trudnej sytuacji, a z upływem czasu może być jeszcze gorzej. Źródła swoich problemów upatrują przede wszystkim w braku pracowników. Przedsiębiorcy wskazują również na niskie ceny i nieopłacalność eksportu pomidorów szklarniowych. Dodają, że temu wszystkiemu towarzyszą nowe unijne ograniczenia i zakazy, co sprawia, że produkcja staje się coraz mniej opłacalna.
/123RF/PICSEL
Andrzej Winowicz, prezes Grupy Producentów Owoców i Warzyw (GPOiW) Botoma, opowiedział w rozmowie z serwisem sadyogrody.pl, z jakimi problemami zmagają i będą się zmagać w najbliższym czasie producenci pomidora szklarniowego. Grupa powstała w 2007 r. i skupia gospodarstwa znajdujące się przede wszystkim w powiatach sieradzkim i kaliskim. Ogólna powierzchnia upraw pomidora pod szkłem to ok. 30 ha.
Problemy producentów pomidora szklarniowego. Wysokie koszty to nie wszystko
Prezes GPOiW Botoma przyznał w rozmowie z serwisem, że eksport pomidora szklarniowego prawie nie istnieje. Choć jeszcze dekadę temu grupa eksportowała ponad 90 proc. produkcji, to niskie ceny pomidorów w Holandii sprawiają, że sprzedawanie tego produktu podmiotom zagranicznym po prostu się nie opłaca.
Reklama
Zwrócił również uwagę na wysokie ceny energii, którym nie odpowiadają niskie ceny pomidorów – jednego z najpopularniejszych produktów w Polsce.
Przedsiębiorca przyznał, że służące do ogrzewania szklarni surowce, czyli miał i gaz, są coraz droższe. – Nie wyobrażam sobie co będzie, gdy węgiel będzie zakazany w Unii – stwierdził Andrzej Winowicz, którego słowa przytacza serwis sadyogrody.pl.
Dodał, że unijne ograniczenia w stosowaniu niektórych środków ochrony roślin sprawiają, że „walka ze szkodnikami jest bardzo ciężka”.
Właściciele gospodarstw szklarniowych załamują ręce
Jednak, zdaniem przedsiębiorcy, największym problemem, z jakim zmaga się branża, jest brak pracowników. – Właściwie to nie problem, tylko jest tragicznie – pracowników z Ukrainy nie ma – wyjaśnił Andrzej Winowicz. Dopytywany o to, jaka przyszłość czeka grupę, stwierdził, że nie wie. Wskazał na rosnące koszty i wprowadzane przez państwo nowe opłaty. – Myślę, że coraz więcej gospodarstw szklarniowych będzie upadać – podsumował prezes GPOiW Botoma.
Przypomnijmy, że już w maju na łamach naszego serwisu pisaliśmy o niskich cenach krajowych pomidorów na rynkach hurtowych. Eksperci wówczas mówili o „załamaniu rynku”, które szczególnie dotkliwie mieli odczuć producenci.
Odtwarzacz wideo wymaga uruchomienia obsługi JavaScript w przeglądarce. Polsat News