Kotleciki drobiowe szu szu. Przepis ma sekretny składnik

Kotleciki szu szu Kotleciki drobiowe, zwane szu szu, są w moim domu prawdziwym hitem. Przygotowuję je bardzo często, a bliscy nie mają dość. Nie buntuje się zbytnio, bo ten smakołyk robi się bardzo szybko.

Moi bliscy uwielbiają mięso z kurczaka. Gdy tylko nadarza się okazja, kupuję podwójną porcję i robię pyszne kotleciki. Nie wymagają wiele pracy i powstają tylko z kilku składników. Ich sekretem jest pyszna panierka na bazie jogurtu naturalnego oraz przypraw.

Jak zrobić kotleciki szu szu?

Receptura jest prosta. Na dobrą sprawę wystarczy obtoczyć kurczaka w marynacie, a potem obsmażyć. Po kilku minutach będziecie mieć na stole pyszne smakołyki. Możecie je zaserwować bliskim z ziemniakami i surówką albo podać jako samodzielną przekąskę. Oba warianty sprawdzają się znakomicie.

Rada: Jeśli chcecie, by kotleciki lepiej przegryzły się z marynatą, pozostawcie je w lodówce na około godzinę. Pamiętajcie, by miskę z mięsem przykryć folią. Dzięki temu nie przedostaną się do niej zapachy innych produktów.

Przepis: Kotleciki szu szu

To idealna propozycja na obiad lub wcześniejszą kolację.

KategoriaDanie główneRodzaj kuchniTradycyjnaCzas przygotowania30 min.Liczba porcji10

Składniki

  • 2 filety z kurczaka

Na marynatę:

  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnegp
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie mięsaPokrójcie kurczaka na płaskie kotlety. Wytnijcie wszystkie żyłki i chrząstki. Rozbijcie je lekko tłuczkiem. Postarajcie się, wy każdy kawałek miał podobną grubość. Dzięki temu łatwiej je będzie usmażyć
  2. Robienie marynatyPrzeciśnijcie ząbki czosnku przez praskę. Wszystkie składniki na marynatę wymieszajcie w misce. Powinny utworzyć jednolitą masę.
  3. Łączenie składnikówDokładnie obtoczcie każdy kawałek mięsa w marynacie.
  4. Smażcie kotletySmażcie kotlety do zrumienienia na dość dużej ilości oleju (około 6 łyżek). Odsączcie je potem z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Wskazówka: Kotleciki doskonale komponują się również z mizerią, buraczkami, zasmażaną kapustą oraz innymi typowymi dodatkami.

Inne propozycje szybkich obiadów

Jeśli nie macie pomysłu na obiad, a nie chcecie spędzać dużo czasu w kuchni, sięgnijcie po dania z makaronem w roli głównej. Możecie zapiec kluski w piekarniku albo połączyć je z różnymi sosami na patelni i stworzyć szybkie danie rodem z włoskiej restauracji. Mięsożercom polecamy natomiast schabowe z piekarnika. Nie wymagają smażenia ani użycia dużej ilości tłuszczu. To dobra propozycja dla osób na diecie, które chcą zjeść coś smacznego, a jednocześnie ograniczyć liczbę przyjmowanych kalorii.

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *