Makaron i mięso mielone możesz wykorzystać nie tylko do przygotowania spaghetti bolognese lub zapiekanki makaronowej, ale także innych potraw. Połączenie makaronu z warzywami i mięsem zapewnia długie uczucie sytości i pozwala wzbogacić codzienne menu o cenne składniki odżywcze.
Makaron z różnymi dodatkami można przygotować w niej niż 40 minut, zyskując wolny czas na przyjemności oraz ciesząc się smakiem pysznego i zdrowego posiłku. Często eksperymentuję w kuchni oraz testuję różne potrawy z dodatkiem makaronu. Niedawno odkryłam przepis na szybkie danie makaronowe z dodatkiem m.in. mięsa mielonego, warzyw śródziemnomorskich i ziół. Zachęcam do jego przetestowania.
Jak zrobić szybkie danie makaronowe?
Szybkie danie makaronowe z poniższego przepisu zrobisz w mniej niż 40 minut, nie brudząc wielu naczyń. Przepis podstawowy możesz dowolnie modyfikować, dodając ulubione mięso, warzywa, zioła i przyprawy. Szybkie danie z makaronem to doskonały sposób, aby wykorzystać resztki warzyw i innych produktów, które znajdziesz w swojej lodówce.
Ja robię szybkie danie makaronowe z dodatkiem połamanego na mniejsze kawałki makaronu Bucatini lub makaronu Maccheroni, ale możesz użyć ulubionej pasty. Potrawę możesz przygotować na jednej patelni lub podgotować wcześniej makaron w osolonym wrzątku, w międzyczasie smażąc pozostałe składniki. W ten sposób unikniesz konieczności dodawania dużej ilości bulionu na patelnię i oczekiwania na zredukowanie się płynu, którego nie wchłonął suchy makaron.
Potrawa zawiera jedynie kilka składników, ale zachwyca bogatym smakiem i aromatem, za który odpowiada dodatek czosnku, cebuli i suszonych ziół. Ja dodaję bazylię, oregano oraz tymianek, ale możesz również doprawić potrawę np. mieszanką ziół śródziemnomorskich.
Porada: możesz przyspieszyć zrobienie obiadu, unikając jednocześnie mycia i krojenia składników, jeśli dodasz na patelnię ulubioną mieszankę mrożonych warzyw.
Przepis: Makaron z mięsem mielonym, warzywami i serem feta
To sprawdzony pomysł na szybkie danie makaronowe, które łatwo modyfikować.
KategoriaDanie główneRodzaj kuchniEuropejskaCzas przygotowania35 min.Liczba porcji2
Składniki
- 150 g suchego makaronu
- 150 g mięsa mielonego
- 1/2 szklanki bulionu mięsnego lub warzywnego
- 1 mała cukinia
- 2-3 pomidory
- 1 średnia papryka czerwona
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 150 g sera feta
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/3 łyżeczki tymianku
- 2 łyżki klarowanego masła lub oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówCukinię umyj, osusz i pokrój w kostkę. Jeżeli cukinia ma duże gniazda nasienne, to usuń je przed krojeniem. Młoda cukinia nie wymaga usuwania gniazd nasiennych oraz obierania. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Jeżeli pomidory są bardzo wodniste, to usuń gniazda nasienne i pokrój tylko miąższ. Świeże pomidory możesz zastąpić 1 puszką pomidorów krojonych. Paprykę umyj, osusz, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Miąższ papryki pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz i drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Ser feta pokrój w kostkę.
- SmażenieNa dużej patelni z grubym dnem rozgrzej tłuszcz. Dodaj cebulę i smaż do momentu, aż się zeszkli. Dodaj czosnek i smaż jeszcze 1-2 minuty, ciągle mieszając. Dodaj mięso mielone i smaż na średnim ogniu około 5 minut. Gdy mięso się podsmaży, dodaj słodką i ostrą paprykę oraz bulion i gotuj na średnim ogniu. Gdy nadmiar płynu odparuje, dodaj cukinię oraz paprykę i smaż kolejne 5 minut. Zmniejsz moc palnika, dodaj pomidory, bazylię, oregano, tymianek i gotuj przez 5 minut. Kwas z pomidorów wydłuża czas gotowania innych składników, dlatego przed ich dodaniem sprawdź, czy mięso oraz warzywa są miękkie.
- Gotowanie makaronuMakaron gotuj przez około 6-8 minut w osolonym wrzątku. Ugotowany al dente makaron odcedź i odsącz na sitku z nadmiaru wody. Odcedzony makaron przełóż na patelnię i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Na koniec dodaj ser feta i podgrzewaj jeszcze 2 minuty. Gotową potrawę dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Szybkie danie makaronowe podawaj gorące. Możesz udekorować potrawę świeżą zieleniną np. natką pietruszki, bazylią lub oregano.
Jak zrobić szybkie danie makaronowe z suchym makaronem?
Czas przygotowania potrawy z dodatkiem suchego makaronu jest podobny. Zaletą tego rozwiązania jest możliwość uniknięcia mycia garnka po makaronie.
Jeżeli chcesz dodać na patelnię suchy makaron, musisz zwiększyć ilość bulionu do 1-1 i 1/2 szklanki, żeby makaron mógł napęcznieć. Zalej podsmażone składniki bulionem, dodaj makaron, wymieszaj i duś pod przykryciem do momentu, gdy makaron zmięknie. Nadmiar płynu odparuj na średnim ogniu, często mieszając potrawę. Na koniec dodaj pomidory i zioła.
Inne dodatki do szybkiego dania z makaronu
Szybkie danie makaronowe możesz przygotować z różnych składników, które masz w lodówce i kuchennych szafkach. Do tej potrawy możesz dodać np. pieczarki, marchewkę, brokuły, kukurydzę i ostrą paprykę. Mięso mielone możesz zastąpić filetem z kurczaka lub indyka, a pomidory śmietanką kremówką bądź śmietanką kremówką wymieszaną z jogurtem naturalnym.
Doskonale smakuje np. danie z makaronem, smażonym kurczakiem, sosem pieczarkowym oraz żółtym serem, a także danie z makaronem, kurczakiem, brokułami, czerwoną papryką i kukurydzą.
Jeżeli chcesz przygotować danie z powyższego przepisu w wersji wegańskiej, to zastąp mięso oraz ser feta tofu lub grzybami np. boczniakami.