Zjedz ten ser i miej serce jak dzwon. Poleca go znany kardiolog

ser Mozzarella Polacy mają silną skłonność do rozpieszczania się serem. Mogą nie być świadomi, że jeden konkretny rodzaj jest szczególnie korzystny dla zdrowia serca. Sprawdź, czy masz go w lodówce.

Polacy rozkoszują się całą gamą serów. Jednak przeważnie wybierają odmiany żółte lub przetworzone. Inne rodzaje wybierają znacznie rzadziej. To niefortunne, ponieważ na sklepowych półkach dostępny jest prawdziwy „skarb”, który nie tylko zapewnia zachwycający smak, ale także oferuje znaczące korzyści zdrowotne, szczególnie dla serca. Kardiolog dr Cheng-Han Chen podkreślił to w rozmowie z „Parade”. Dowiedz się, co dodać do koszyka następnym razem.

Jaki ser kardiolog zaleca dla zdrowia serca?

Kardiolog sugeruje włączenie mozzarelli do posiłków. Jednak nie jest to byle jaki produkt, który powinieneś wziąć z półki. Ważne jest, aby dokładnie sprawdzać etykiety serów, które kupujesz i wybierać lżejsze opcje, które nie zawierają dodanej soli ani konserwantów. Świeże odmiany są najbardziej korzystne. Pamiętaj, że te produkty mają stosunkowo krótki okres przydatności do spożycia i należy je spożyć w ciągu kilku dni od zakupu. Na szczęście ten mleczny przysmak ma dużą wszechstronność kulinarną. Jest doskonałym składnikiem kanapek, sałatek, sosów, zapiekanek, makaronów lub pizzy.

Co sprawia, że mozzarella jest idealnym serem dla Twojego serca?

Mozzarella jest doskonałym źródłem witaminy B12. Jedna porcja sera (62,5 g) zaspokaja ponad połowę dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej na ten składnik odżywczy. Odgrywa on kluczową rolę w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania serca i całego układu krążenia. Pomaga metabolizować homocysteinę i obniża jej poziom w organizmie, zapobiegając w ten sposób uszkodzeniom ścian naczyń krwionośnych i zmniejszając ryzyko miażdżycy. Ważne jest, aby zauważyć, że stan ten jest jednym z głównych czynników przyczyniających się do zawałów serca.

Świeża mozzarella zawiera również mniej tłuszczów nasyconych i sodu w porównaniu do innych serów [takich jak gouda, cheddar, feta czy parmezan – przyp. red.] – zauważa dr Cheng-Han Chen w wywiadzie.

Jest to istotne, ponieważ wysokie spożycie sodu może podnieść ciśnienie krwi, co następnie prowadzi do różnych problemów sercowo-naczyniowych. Należą do nich przerost lewej komory, sztywność tętnic, rozwarstwienie aorty i choroba tętnic wieńcowych. Dieta bogata w tłuszcze nasycone może również niekorzystnie wpływać na układ krążenia. Nasila stan zapalny i zwiększa ryzyko wystąpienia wielu schorzeń, co dodatkowo pogarsza zdrowie serca.

Dodatkowe korzyści z mozzarelli

Mozzarella dostarcza znaczne ilości białka, które jest niezbędne do budowania masy mięśniowej. Przyspiesza regenerację mięśni po ćwiczeniach i naprawia drobne urazy tkanek. Ponadto sprzyja przedłużonemu uczuciu sytości po posiłkach, zmniejszając prawdopodobieństwo podjadania i nadmiernego spożycia kalorii. Ponadto poprawia metabolizm. Bakterie probiotyczne znajdujące się w mozzarelli wspomagają również zdrowie układu trawiennego, łagodząc stany zapalne i wzmacniając odporność.

Oczywiście, ser, o którym mowa, oferuje wiele zalet. Jednak ważne jest, aby spożywać go z umiarem. Ważne jest, aby pamiętać, że nawet zdrowa żywność może mieć negatywne skutki, jeśli jest spożywana w nadmiarze. Rozsądnie jest być uważnym i cieszyć się mozzarellą nie częściej niż 2-3 razy w tygodniu, przy czym optymalna ilość dla zdrowego dorosłego wynosi około 20-50 gramów.

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *