Wytrawne kieszonki z ciasta francuskiego. Szybki obiad bez gotowania

Wytrawne kieszonki z ciasta francuskiego Ciasto francuskie to nie tylko świetna propozycja na deser, ale również doskonały pomysł na sycący i szybki obiad bez gotowania. Nie ma przy nim wiele pracy, a efekt zachwyca smakiem.

Ciasto francuskie to jeden z nielicznych „gotowców”, który gości w mojej kuchni. Jest uniwersalne i można przygotować je w wielu różnych odsłonach. Wystarczy sięgnąć po odpowiedni farsz. Tym razem postawiłam na nadzienie w wersji wytrawnej. Jego bazą jest połączenie szpinaku i fety. Dorzuciłam też kurczaka, by zadowolić zdeklarowanych miłośników mięsa w moim domu.

Jak zrobić wytrawne kieszonki z ciasta francuskiego?

Zanim zabierzesz się do robienia kieszonek, wyjmij ciasto francuskie z lodówki odczekaj 10-15 minut. Dzięki temu zmięknie i łatwiej ci będzie je zawinąć. Nie zwlekaj jednak zbyt długo. Jeśli ciasto poleży zbyt długo w temperaturze pokojowej, zacznie się kleić.

Przepis: Wytrawne kieszonki z ciasta francuskiego

To idealny pomysł na szybki obiad. Te smakołyki świetnie sprawdzą się również jako przekąska.

KategoriaDanie główneRodzaj kuchniTradycyjnaCzas przygotowania40 min.Liczba porcji10

Składniki

  • 250 g gotowego ciasta francuskiego
  • 1 jajko

Na farsz:

  • 150 g świeżego szpinaku
  • 2 piersi z kurczaka
  • 100 g sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka słodka
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • łyża masła

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówKurczaka pokrój w drobną kostkę. Oprósz kawałki mięsa czerwoną papryką, solą i pieprzem.
  2. Robienie farszuUmyj liście szpinaku i osusz je z nadmiaru wody. Rozgrzej masło na patelni i poduś na nim szpinak. Dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i kurczaka. Podsmażaj wszystko chwilę, dopóki szpinak nie zmięknie, a nadmiar wody nie odparuje. Dopraw całość szczyptą soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Do lekko przestudzonego farszu dodaj pokruszony drobno ser i całość wymieszaj.
  3. Zawijanie ciastaRozwiń ciasto francuskie i pokrój w kwadraty. Na każdym połóż wzdłuż przekątnej trochę farszu. Dwa naprzeciwległe rogi ciasta posmaruj rozmąconym jajkiem i zlep nad farszem.
  4. Pieczenie kieszonekBlachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Poukładaj na niej gotowe kieszonki i wstaw całość do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni przez około 25 minut (do zarumienienia).

Rada: Kieszonki możesz serwować w połączeniu z ulubionymi sosami. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Wytrawne kieszonki z ciasta francuskiego – wskazówki

Przygotowanie kieszonek z ciasta francuskiego jest bardzo proste. Poradzisz sobie z tym zadaniem nawet nie mając dużego doświadczenia w kuchni. Jeśli zastosujesz się do kilku wskazówek przysmaki wyjdą idealne. Liście szpinaku podduś na maśle. Dzięki temu farsz będzie soczysty. Jeśli używasz mrożonych warzyw, wrzuć go na patelnię i podgrzewaj, dopóki nadmiar wody nie odparuje. Gotowe (ale jeszcze nieupieczone) kieszonki możesz posmarować rozmąconym jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka. Dzięki temu ciasto nabierze pięknego, złocistego koloru.

Jaki farsz pasuje do wytrawnych kieszonek z ciasta francuskiego?

Ciasto francuskie możesz nafaszerować dowolnymi składnikami. Świetnie sprawdzi się nie tylko połączenie szpinaku i sera. Warto wykorzystać również mięso mielone, pieczarki i sezonowe warzywa, na przykład pomidory. Wymieszane z serem i ziołami stworzą bardzo ciekawe i smaczne „trio”.

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *