Te orzechy pomagają w leczeniu tarczycy. Wzmacniają również odporność.

orzechy brazylijskie Coraz więcej osób ma problemy z tarczycą. Funkcjonowanie tego gruczołu może być wspomagane przez kilka niepozornych orzechów. Wskazane jest, aby Polacy częściej włączali je do swojej diety. Jednak często pomijają je w sklepach. Dowiedz się, co należy dodać do swojej diety.

Polacy lubią jeść orzechy, zazwyczaj wybierając orzechy włoskie, laskowe i ziemne. Jednak inne bardzo korzystne odmiany w tej kategorii są również dostępne na półkach sklepowych. Wśród nich znajdują się orzechy brazylijskie, które są, mówiąc precyzyjnie, nasionami drzewa Bertholletia excelsa. Gatunek ten należy do rodziny Bertholletia i dobrze rośnie w lasach deszczowych Amazonii. Może osiągnąć wysokość do 50 metrów i owocuje tylko w swoim naturalnym środowisku, co czyni go nieodpowiednim do uprawy plantacyjnej. Wszystkie orzechy brazylijskie dostępne na rynku europejskim (w tym w Polsce) pochodzą z dzikich drzew. Warto włączyć je do swojej diety ze względu na ich liczne korzystne właściwości. Dowiedz się o ich konkretnych zaletach.

W jaki sposób orzechy brazylijskie wspomagają tarczycę?

Orzechy brazylijskie są bogate w selen, przewyższając pod tym względem wszystkie inne produkty pochodzenia roślinnego. Ten minerał jest kluczowy dla optymalnego funkcjonowania tarczycy. Bierze udział w konwersji hormonów wytwarzanych przez ten narząd i zapewnia ochronę przed uszkodzeniami. Ponadto może pomóc w leczeniu osób z przewlekłym autoimmunologicznym zapaleniem tarczycy (chorobą Hashimoto), niedoczynnością tarczycy lub nadczynnością tarczycy. Ponadto niedobór selenu może powodować problemy z płodnością i utrudniać poczęcie.

Jakie inne korzyści daje jedzenie orzechów brazylijskich?

Spożywanie orzechów brazylijskich nie tylko korzystnie wpływa na tarczycę, ale także pozytywnie wpływa na inne organy. Związki obecne w tych nasionach zmniejszają stres oksydacyjny i przeciwdziałają szkodliwym skutkom wolnych rodników. Spowalniają proces starzenia, wzmacniają obronę immunologiczną organizmu i pomagają zwalczać infekcje. Obniżają również poziom „złego cholesterolu”, zwiększają elastyczność naczyń krwionośnych i poprawiają pracę serca, zmniejszając tym samym prawdopodobieństwo wystąpienia miażdżycy, zawałów serca, udarów i nowotworów.

Orzechy brazylijskie również przyczyniają się do utraty wagi. Są źródłem błonnika, który poprawia zdrowie układu trawiennego. Ten błonnik pokarmowy przyspiesza ruchy jelit i metabolizm, jednocześnie przedłużając uczucie sytości po posiłkach. W rezultacie pomaga powstrzymać nadmierne zachcianki i minimalizuje pokusę sięgania po niezdrowe, wysoko przetworzone przekąski.

Ile orzechów brazylijskich zaleca się spożywać dziennie?

Eksperci sugerują dzienne spożycie trzech orzechów brazylijskich. Ważne jest, aby nie przesadzać i zachować umiar. Należy pamiętać, że spożywanie zbyt dużej ilości tych nasion może niekorzystnie wpłynąć na organizm, potencjalnie prowadząc do nieprzyjemnych objawów, takich jak dyskomfort w jamie brzusznej, ból stawów, biegunka, nudności, wymioty itp. Nadmierne spożycie może również skutkować wypadaniem włosów i słabymi paznokciami.

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *