Sylwestrowy poncz w pięciu odsłonach. Mam ulubioną wersję tego trunku, wybierz swoją

Poncz Poncz coraz częściej gości na „domówkach” organizowanych z okazji Sylwestra. Zresztą trudno się temu dziwić. Znakomicie smakuje, a poza tym jest szybki i prosty w przygotowaniu. Co więcej, można go zrobić z wielu różnych składników. Znajdź swój ulubiony przepis na ten wyjątkowy napój alkoholowy.

Oryginalna receptura na poncz pochodzi z Indii i zawiera pięć składników – wodę, cukier, sok z cytryny, a także anyżowy arak oraz korzenne przyprawy. Przepis dotarł do Europy w XVII wieku i szybko zyskał na popularności. Został też zmodyfikowany. Na przestrzeni lat powstało wiele różnych wersji ponczu. Mój ulubiony smak tego napoju to wariant wschodni, ale w mojej rodzinie każdy ma swój typ. Zwykle więc przygotowuję 2-3 opcje, przy czym często eksperymentuję i wykorzystuję to, co akurat mam w danej chwili pod ręką. Nie trzymam się ściśle żadnej receptury. Dzięki temu efekt zawsze mnie zaskakuje. Ciebie również zachęcam do modyfikacji przepisów. Zmieniaj proporcje, składniki i znajdź swój ulubiony poncz, który stanie się hitem sylwestrowej, a późnej karnawałowej imprezy.

5 pomysłów na sylwestrowy poncz

Jak przygotować sylwestrowy poncz? Wystarczy wymieszać odmierzone wcześniej składniki. Co ze sobą połączyć, by stworzyć idealną miksturę i jakie proporcje wykorzystać? To już zależy od tego, na który wariant napoju się zdecydujesz. Masz do wyboru wiele możliwości. Oto kilka najpopularniejszych propozycji:

  • „Piracki” poncz – wymieszaj wino musujące (750 ml) z rumem (750 ml), a do powstałej mikstury dodaj 10 listków mięty i pokrojone w plastry cytrusy, czyli pomarańczę, grejpfruta, cytrynę i limonkę (najpierw dokładnie umyj owoce i wyparz, nie obieraj ich ze skórki).
  • „Krwawy” poncz – połącz czerwone półsłodkie lub słodkie wino (750 ml) z sokiem z czarnej porzeczki (500 ml) i kompotem z truskawek (250 ml).
  • Wschodni poncz – do przygotowania napoju potrzebujesz wódki (500 ml), wina musującego typu prosseco (750 ml), aperolu (200 ml), mrożonych owoców leśnych (500 g), 3 cytryn, 2 limonek oraz 2 pomarańczy (wymieszaj wódkę z aperolem i winem, a następnie dodaj do mikstury owoce leśne, a także wyparzone, nieobrane i pokrojone w plastry cytrusy).
  • Amerykański poncz – zmieszaj wino musujące (750 ml) z wódką truskawkową (100 ml) i sokiem z jednej cytryny, a następnie powstałą miksturą zalej owoce mrożone truskawki (100 g), winogrona (100 g), maliny (100 g), czarne porzeczki (100 g), a także plastry ananasa z puszki (około 200 gramów, możesz go wcześniej pokroić na mniejsze kawałki).
  • Szybki poncz – połącz wytrawne lub słodkie białe wino (1,5 l) z wódką (1 l), sokiem grejpfrutowym (1,5 l) oraz świeżo wyciśniętym sokiem z 2 cytryn (całość możesz „doprawić” syropem cukrowym wedle uznania).

Proporcje oraz składniki podane w recepturach mają charakter umowny. Możesz dowolnie modyfikować przepisy i dostosowywać je do swoich aktualnych potrzeb i preferencji. Jeśli nie masz pod ręką malin czy winogron, zastąp je innymi owocami. Podobnie postępuj z alkoholami i twórz własne kompozycje smakowe.

Jak serwować poncz?

Gotowy poncz należy serwować w dużej misie, większym słoju lub w wazie i nalewać do mniejszych szklanek lub kieliszków za pomocą chochli. Napój trzeba dobrze schłodzić przed podaniem. Można włożyć naczynie z napojem do lodówki na 10-15 minut przed przyjściem gości. Trzeba tylko uważać. by do płynu nie przedostały się zapachy żywności. Warto owinąć misę folią spożywczą. Istnieje też inne rozwiązanie – nalewanie ponczu do kieliszków z kilkoma kostkami lodu. Gotowy trunek można udekorować kawałkami owoców (na przykład pomarańczy, jabłek czy grejpfruta) albo listkami mięty. Wszystko zależy od indywidualnych upodobań.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *