Wędliny są powszechnie obecne na polskich stołach. Dowiedz się, co zrobić, gdy zauważysz na nich „tęczowy blask”.
Bezpieczeństwo żywności staje się coraz ważniejsze dla Polaków. W związku z tym wiele osób wyrzuca wędliny, które zaczynają wydawać się nietypowe. Jednym ze wskaźników, że produkt mięsny należy wyrzucić, jest pojawienie się na nim kolorowego, tęczowego połysku. Czy jednak ten rodzaj połysku zawsze powinien budzić niepokój? Dowiedz się.
Co oznacza „tęczowe światło” na szynce?
„Tęczowy blask” na szynce to po prostu naturalny efekt optyczny . Występuje, gdy światło padające na powierzchnię mięsa odbija się od włókien mięśniowych, wytwarzając żywą poświatę o pełnej gamie kolorów — od żółtego do pomarańczowego, a także zielonego, czerwonego, a nawet fioletowego. Krojenie szynki wzmacnia ten efekt, ponieważ rozrywa włókna i zmienia ich strukturę.
Ważne jest, aby pamiętać, że „tęczowy połysk” widoczny na wędlinach nie oznacza, że są zepsute lub obciążone „chemią”. Pozostają bezpieczne do spożycia. Dlatego nie ma potrzeby wyrzucania takiego produktu. Należy zachować ostrożność, gdy kolorowy połysk jest powiązany z dodatkowymi znakami ostrzegawczymi. Mogą one obejmować silny, nieprzyjemny zapach mięsa, zmiany w jego teksturze lub obecność zielonkawych lub szarawych plam na powierzchni.
Jak przechowywać mięso, aby zachowało świeżość na dłużej?
Mięso należy przechowywać w lodówce (najlepiej na środkowej półce). Należy je wyjąć z oryginalnego opakowania i umieścić w pojemniku, który umożliwia cyrkulację powietrza. Alternatywnie można owinąć je papierem spożywczym. Bardzo ważne jest przechowywanie mięsa w lodówce bezpośrednio po zakupie. Jeśli posiadasz odpowiedni sprzęt w domu, rozważ pakowanie próżniowe produktów mięsnych, ponieważ może to wydłużyć ich okres przydatności do spożycia nawet o dwa tygodnie. Pamiętaj, że mięsa nie należy przechowywać w lodówce przez dłuższy czas.