Choć przyjmowanie witaminy D na czczo nie jest groźne, lepiej tego unikać. Nieprawidłowe jej przyjmowanie może bowiem prowadzić do niedoborów, a te mogą już mieć swoje konsekwencje zdrowotne. Zobacz, jak poprawnie przyjmować witaminę D.
Witamina D jest niezwykle ważna dla organizmu i pełni wiele istotnych funkcji, m.in.:
- jest niezbędna do właściwego wchłaniania wapnia z przewodu pokarmowego,
- pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów, ponieważ wspomaga mineralizację,
- wpływa na funkcjonowanie mięśni, co jest kluczowe dla utrzymania siły mięśniowej i stabilności,
- odgrywa ważną rolę w regulowaniu funkcji układu odpornościowego, dlatego niedobór witaminy D prowadzi do zwiększenia ryzyka infekcji i chorób autoimmunologicznych.
Witamina D może być syntezowana w skórze pod wpływem promieniowania słonecznego. Niestety w Polsce w okresie jesienno-zimowym najczęściej brakuje nam dni słonecznych. W okresie od października do marca lekarze zalecają więc, by dostarczać witaminę D wraz z jedzeniem (w rybach takich jak: węgorz, łosoś, dorsz, śledź, makrela oraz grzybach, żółtkach jaj, krowim mleku i żółtych serach), bądź suplementować. I tu eksperci zwracają uwagę na poprawne przyjmowanie witaminy D.
Dlaczego witaminy D nie należy przyjmować na czczo?
Dr Joshua Berkowitz w rozmowie z Express.co.uk wyjaśnił, jak nasz organizm przyswaja witaminę D:
Witamina D rozpuszcza się w tłuszczach, więc najlepiej wchłania się i przekształca w aktywną witaminę D [do postaci, którą organizm może wykorzystać – przyp. red.], gdy jest przyjmowana z pokarmem zawierającym tłuszcze. Jeśli jednocześnie z witaminą D w jelitach nie znajduje się pokarm zawierający tłuszcz, organizm nie jest w stanie jej przetworzyć i większość witaminy przejdzie przez układ trawienny i po prostu zostanie wydalona. Więc zyska się niewiele korzyści.
Zdaniem eksperta najlepsze produkty tłuszczowe wspomagające rozkład witaminy D w organizmie to: masło, tłuste ryby, ser oraz mięso. Dodał jednocześnie, że: „Jeszcze lepiej jest, gdy jednocześnie jemy pokarmy zawierające zarówno tłuszcz, jak i naturalnie występującą witaminę D. Chodzi m.in. o olej z wątroby dorsza, tłuste ryby, takie jak pstrąg, łosoś i śledź oraz makrelę, masło i żółtka jaj”.
Jak już było wspomniane, dobrym źródłem witaminy D są grzyby. Jednak najlepiej przygotowywać je z dodatkiem odrobiny oleju, masła lub śmietanki, żeby uzyskać w posiłku tak potrzebny do wchłaniania się witaminy D tłuszcz.