Owsianka to dobry posiłek na początek dnia. Szczególnie przygotowana z pietruszką i gruszką. Polecamy przepis dla smakoszy wytrawnej owsianki. Pysznie smakuje i dodaje energii. Kiedy raz jej spróbujesz, zagości w twoim menu na stałe. Można podawać ją z jajkiem sadzonym lub w koszulce.
Pomysłów na owsiankę jest tyle, ile osób, które lubią ją przyrządzać. Jedni preferują wersje na słodko, na przykład owsiankę z masłem orzechowym i bananami, inni wolą warianty wytrawne. Jeśli jesteś w tej drugiej grupie, to nasza śniadaniowa propozycja przypadnie ci do gustu, zwłaszcza że jej przygotowanie jest naprawdę proste i nie zajmuje dużo czasu.
Przepis: Owsianka z pietruszką i gruszką
Owsiankę warto smakować również w wersjach wytrawnych. Ten przepis to jeden z pomysłów na pyszne pełnowartościowe śniadanie.
KategoriaPrzekąskaRodzaj kuchniTradycyjnaCzas przygotowania5 min.Czas gotowania20 min.Liczba porcji1
Składniki
- 400 ml mleka (może być napój roślinny)
- 100 g płatków owsianych
- mały korzeń pietruszki
- dojrzała gruszka
- łyżka płatków migdałowych lub mąki migdałowej
- szczypta kardamonu
- jajko sadzone lub w koszulce (opcjonalnie)
- natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania
- Gotowanie płatków owsianychPłatki owsiane zalej mlekiem. Dodaj pokrojony w cienkie plasterki lub starty korzeń pietruszki. Wszystko gotuj do momentu, gdy płatki wchłoną płyn. W trakcie gotowania mieszaj owsiankę co jakiś czas, by się nie przypaliła.
- Przygotowanie owsiankiGdy owsianka wchłonie mleko, zestaw ją z gorącego palnika. Dodaj pokrojoną w kawałki gruszkę, kardamon i płatki migdałowe lub mąkę z migdałów.
- Podawanie owsiankiZblenduj owsiankę. Przełóż ją do miseczki. Możesz udekorować ją natką pietruszki i położyć na wierzch ulubioną wersję jajka. Idealnie pasuje do niej jajko sadzone lub jajko w koszulce.
Dlaczego warto jeść owsiankę z pietruszką?
Owsianka to bogate źródło błonnika. Zapewnia uczucie sytości na długi czas. Jednocześnie wspomaga trawienie i przyspiesza perystaltykę jelit. Wywiera również pozytywny wpływ na ich mikrobiotę. Wspiera proces namnażania się „pozytywnych bakterii” w jelitach. Te mikroorganizmy odpowiadają między innymi za wzmacnianie reakcji układu odpornościowego i ochronę organizmu przed infekcjami. Dodatek pietruszki do owsianki sprawia, że zyskuje ona również inne cenne właściwości. Oczyszcza ustrój z toksyn. Wspomaga usuwanie nadmiaru wody z organizmu (działa moczopędnie). Neutralizuje również wolne rodniki, które przyspieszają procesy starzenia i zwiększają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, a także wielu innych schorzeń (na przykład miażdżycy).