Czy kupujesz pieczywo w Biedronce? Jeśli tak, zwróć uwagę na te bułki. Znany dietetyk poleca trzy konkretne produkty. Są pyszne, niedrogie i odżywcze. Ekspert twierdzi, że nie mają sobie równych.
Wiele osób, wybierając bułki, zwraca uwagę przede wszystkim na ich świeżość. Pomijają inny istotny aspekt, jakim jest skład samego pieczywa. To poważne niedopatrzenie. Dietetyk Michał Wrzosek podkreślił to w jednym z udostępnionych materiałów online. Jednocześnie ekspert wskazał najlepsze bułki dostępne w ofercie Biedronki. To właśnie tam znaczna część Polaków robi codzienne zakupy.
Najzdrowsze bułki z Biedronki polecane przez dietetyka
Bułka fitness z pszenicy zajmuje trzecie miejsce w rankingu ustalonym przez dietetyka Michała Wrzoska. Typowa 100-gramowa porcja tego produktu dostarcza spore ilości białka i błonnika — odpowiednio 11 i 6 gramów. Zawiera również różnorodne zboża i nasiona. Drugie miejsce w rankingu ekspertów zajmuje bułka żytnia (100 procent). Nie zawiera mąki pszennej. Należy jednak zauważyć, że ta opcja jest najbardziej kaloryczna (100 gramów dostarcza imponujące 302 kcal). A który chleb, zdaniem eksperta, zasługuje na „pierwsze miejsce”? Według niego, bułka graham przewyższa konkurencję .
A najlepsza bułka. Moja ulubiona. Pięćdziesiąt trzy procent mąki graham i prosty skład – podsumowuje Michał Wrzosek.
Ten rodzaj pieczywa doskonale sprawdza się jako podstawa do różnych kanapek lub domowych zapiekanek. Można go również dodawać do zup lub sałatek. Ze względu na wysoką zawartość błonnika i białka przedłuża uczucie sytości po posiłkach. Ponadto poprawia pracę jelit i zmniejsza prawdopodobieństwo problemów trawiennych, takich jak zaparcia lub wzdęcia.
Czy mrożony chleb jest zdrowy?
Chleb dostępny w Biedronce i innych sieciach handlowych jest produkowany z głęboko mrożonego ciasta. Należy jednak podkreślić, że proces mrożenia nie wpływa negatywnie na jakość gotowego chleba lub bułek. Nie zmienia ich smaku ani właściwości. Badania analityczne potwierdziły, że chleb z głęboko mrożonego ciasta jest porównywalny pod względem odżywczym do chleba lub bułek wypiekanych ze świeżego ciasta, które nie zostało poddane obróbce cieplnej.