Naleśniki bez mąki zrobisz z 2 składników. Prosty i szybki przepis

Naleśniki Czy można zrobić naleśniki bez mąki? Wydaje się to mało prawdopodobne. A jednak. Dla chcącego nic trudnego. Wystarczy połączyć ze sobą dwa popularne produkty. Z pewnością używasz ich w kuchni.

Przygotowanie naleśników nie jest trudne ani pracochłonne. Nie wymaga też dużej liczby składników. W klasycznym przepisie występują produkty, takie jak: mąka, mleko, woda, jajka, sól i tłuszcz (olej lub masło). Okazuje się jednak, że można tę listę znacznie skrócić, a zdecydowana większość obecnych na niej artykułów spożywczych nie jest niezbędna do przyrządzenia ciasta. Zobacz, co można z niej śmiało wykreślić.

Jak zrobić naleśniki bez mąki?

Wystarczy połączyć ze sobą dwa składniki. Chodzi o jogurt naturalny i jajka. Do przygotowanej masy można dodać szczyptę soli (opcjonalnie). Całość należy dokładnie wymieszać i usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Gotowe naleśniki świetnie komponują się z wieloma różnymi dodatkami. Wspaniale współgrają też z dżemem, konfiturą, albo domową nutellą. Jeśli zależy ci na utrzymaniu szczupłej sylwetki, sięgnij po produkty w stylu fit, na przykład skyr wymieszany z miodem, cynamonem i posiekanymi orzechami. Nic nie stoi również na przeszkodzie, by wykorzystać świeże lub mrożone owoce (banany, borówki amerykańskie, truskawki, jagody, brzoskwinie, nektarynki etc.).

Przepis: Naleśniki bez mąki

To świetna alternatywa dla klasycznie przyrządzanych placków

KategoriaDanie główneRodzaj kuchniWegetariańskaCzas przygotowania15 min.Liczba porcji4

Składniki

  • 4 jajka
  • 100 g gęstego jogurtu naturalnego
  • szczypta soli (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie masyWymieszaj jogurt naturalny i jajka. Dodaj sól, jeśli jej używasz, i ponownie połącz wszystkie składniki. Możesz użyć do tego celu blendera.
  2. Smażenie naleśnikówRozgrzej patelnię z niewielką ilością tłuszczu. Wylej na nią niezbyt cienką warstwę masy i smaż na złoty kolor z każdej strony.

Wskazówka: Jogurt naturalny możesz zamienić na śmietankę. Jeśli lubisz słodkie naleśniki, dodaj do ciasta szczyptę erytrytolu. Dobrze sprawdzi się też odrobina esencji waniliowej.

Naleśniki bez mąki – dla kogo będą dobrym wyborem?

Naleśników bez mąki spróbować może każdy. Są pyszne, mięciutkie i elastyczne. Bez trudu można je wypełnić farszem i zawinąć. Po tego typu placki chętnie sięgają pacjenci z nietolerancją glutenu, a także osoby na diecie ketogenicznej. Ten sposób odżywiania polega na znacznym ograniczeniu węglowodanów w codziennym jadłospisie na rzecz większej ilości tłuszczów. Wprowadza on organizmu w stan ketozy. Głównym „paliwem” dla narządów i tkanek stają się ciałka ketonowe, czyli produkty uboczne spalania tłuszczu. W efekcie dochodzi do szybkiej utraty kilogramów. Należy jednak pamiętać, że tego typu dieta, stosowana bez nadzoru specjalisty, może wywołać wiele problemów zdrowotnych.

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *