Czy wiesz, że „zielone warzywa wiosenne” mogą pozytywnie wpłynąć na serce, układ odpornościowy i trawienie? Choć mogą wydawać się niepozorne, są pełne niezbędnych składników odżywczych. Dowiedz się, co powinieneś dodać do swojej diety.
Zdrowa dieta opiera się zasadniczo na stałym spożyciu warzyw. Są one bogate w niezbędne witaminy, minerały i błonnik, które wspomagają optymalne funkcjonowanie organizmu. Włączając warzywa do naszych posiłków, wzmacniamy naszą odpowiedź immunologiczną, przyspieszamy trawienie i zmniejszamy prawdopodobieństwo wystąpienia różnych chorób. To podejście zapewnia prosty i naturalny sposób na utrzymanie zdrowia każdego dnia. Po prostu dołącz warzywa (nawet w małych ilościach) do każdego posiłku, a nasze ciało z pewnością wyrazi wdzięczność.
Te warzywa pomagają regulować ciśnienie krwi
Boćwina składa się z młodych liści i korzeni buraka, pojawiających się na rynku wiosną i wczesnym latem. Jest znana ze swojego łagodnego smaku. Co ciekawe, boćwina pozytywnie wpływa na układ krążenia i pomaga regulować ciśnienie krwi. Jest bogata w azotany, które w organizmie przekształcają się w tlenek azotu — związek, który rozluźnia naczynia krwionośne i poprawia krążenie krwi. W rezultacie boćwina przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi, a następnie wspomaga pracę serca. Dlatego regularne włączanie boćwiny do diety jest naturalną metodą promowania zdrowia układu krążenia.
Ponadto buraki są bogate w witaminy z grupy B, witaminę C, żelazo, magnez i przeciwutleniacze. Ponadto wyróżniają się jako jedno z najlepszych źródeł saponin, które posiadają właściwości przeciwwirusowe, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Zawierają również kwasy tłuszczowe omega-3. Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy wzmacniają układ odpornościowy i pomagają w zwalczaniu stanów zapalnych. Buraki korzystnie wpływają również na układ trawienny i pomagają w detoksykacji wątroby.
Jak można wykorzystać boćwinę w kuchni?
Boćwina jest wszechstronna w kuchni i można ją wykorzystać na wiele sposobów. Często pojawia się w litewskiej chłodni, która jest idealna na ciepłe dni — przygotowywana krótko, chłodzona i łączona z kefirem, ogórkiem, koperkiem i jajkiem. Boćwina sprawdza się również wspaniale w gorących zupach, gdzie dodaje im wyrazistości i subtelnego smaku. Ponadto można ją podsmażyć z czosnkiem i oliwą z oliwek jako dodatek do dań głównych (na przykład jako składnik pikantnych naleśników). Młode liście można nawet spożywać na surowo, co czyni je świetnym dodatkiem do sałatek. Można również zrobić pesto z boćwiny lub dodać ją do szakszuki. Naleśniki z boćwiny i cukinii są również pyszne.