Kiedy ktoś decyduje się na przejście na zdrową dietę, pierwszą rzeczą, jaką robi, jest wyeliminowanie tłustych potraw. A śmietana jest na celowniku.
Ale nie każda śmietana ma taki sam wpływ na sylwetkę. Zawartość tłuszczu to nie jedyne kryterium, które należy brać pod uwagę.
Dietetycy twierdzą, że 15% kwaśna śmietana to najlepszy wybór, donosi korespondent Belnovosti. Zawiera ona wystarczającą ilość tłuszczu, aby umożliwić wchłanianie witamin, ale nie obciąża diety.

Śmietana z 10% zawartością tłuszczu może wydawać się bardziej dietetyczna. Zawiera jednak mniej tłuszczów nasyconych, które są niezbędne dla równowagi hormonalnej.
Opcja 20% jest odpowiednia dla osób, które nie ograniczają kalorii. Jest bardziej nasycona, ale może spowolnić proces odchudzania, jeśli jest jej za dużo.
Należy pamiętać, że tłuszcze pomagają wchłaniać wapń i witaminę D. Bez nich produkty mleczne tracą część swoich dobroczynnych właściwości.
Śmietana wpływa również na uczucie sytości. Bardziej tłusta wersja jest trawiona dłużej i zmniejsza ryzyko przejedzenia.
Jeśli masz wybierać między smakiem a zdrowiem, 15% to złoty środek. Utrzymuje kremową konsystencję i nie powoduje uczucia ciężkości.
Niektórzy producenci dodają zagęszczacze do śmietany o obniżonej zawartości tłuszczu. Może to utrudniać trawienie i powodować dyskomfort.
Sprawdzenie składu jest obowiązkowym krokiem przed zakupem. Naturalna śmietana powinna zawierać wyłącznie śmietanę i zakwas.
Dla osób dbających o wagę ważne jest kontrolowanie porcji. Nawet zdrowy produkt może stać się problemem, jeśli jest spożywany w nadmiarze.
Śmietana nie jest wrogiem diety, ale jej sprzymierzeńcem, jeśli podejdzie się do niej z rozwagą. Najważniejsze to wybrać produkt wysokiej jakości i wziąć pod uwagę swoje cele.
Odżywianie to nie zakazy, ale równowaga, w której śmietana zajmuje należne jej miejsce.
Przeczytaj także
- Dlaczego gorzka czekolada powinna znaleźć się w Twojej diecie: Czego wiele osób nie wie
- Zapomnij o wszystkim, co wiesz: co się stanie, jeśli będziesz jeść smalec codziennie? Wyniki badań