Zapomnij o wszystkim, co wiesz: co się stanie, jeśli będziesz jeść smalec codziennie? Wyniki badań

Jeśli chodzi o smalec, opinie są podzielone: jedni uważają go za szkodliwy, inni za pożyteczny. Jednak współczesne badania dają bardziej precyzyjną odpowiedź.

Smalec to produkt o wysokiej gęstości energetycznej, zawierający tłuszcze nasycone. Jego wpływ na organizm zależy od ilości i ogólnej diety.

Umiarkowane spożycie smalcu nie wiąże się ze zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, donosi korespondent Belnovosti. Potwierdzają to dane Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego.

сало
Zdjęcie: © Belnovosti

Badania pokazują, że smalec zawiera kwas arachidonowy, który bierze udział w regulacji procesów odpornościowych. Jest również bogaty w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.

Spożywany codziennie w małych porcjach smalec może sprzyjać sytości. Zmniejsza to zapotrzebowanie na szybkie węglowodany i przekąski.

Jednak nadmiar tego produktu prowadzi do nadmiaru kalorii, co wpływa na masę ciała. Dotyczy to zwłaszcza osób prowadzących siedzący tryb życia.

Dietetycy zalecają nie przekraczać 20-30 gramów dziennie. W takiej ilości smalec nie ma negatywnego wpływu na profil lipidowy krwi.

Ważna jest również metoda gotowania: smażony smalec traci część swoich dobroczynnych właściwości. Lepiej jeść go na surowo lub pieczonego.

Niektóre badania powiązały umiarkowane spożycie smalcu z poprawą funkcji poznawczych. Wynika to z wpływu tłuszczów na funkcjonowanie mózgu.

Produkt nie powoduje skoków poziomu cukru we krwi, co czyni go odpowiednim dla osób z insulinoopornością. Jednak w przypadku chorób układu pokarmowego należy skonsultować się z lekarzem.

Smalec nie zawiera węglowodanów, co czyni go popularnym składnikiem diet niskowęglowodanowych. Ważne jest jednak, aby zachować równowagę z innymi źródłami tłuszczu.

Codzienne spożywanie smalcu jest możliwe, jeśli mieści się w ogólnej kaloryczności diety. Jednocześnie nie narusza to różnorodności diety.

Przeczytaj także

  • Jesz to w złym momencie: Dietetycy ujawniają idealny czas na popularne produkty
  • Warzywa nie ciemnieją: jak dodać kroplę soku z cytryny, aby zachować kolor
No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *