Chociaż kawa rozpuszczalna jest często uważana za gorszą, jej rzeczywiste właściwości mogą zaskoczyć wielu miłośników kawy. Dowiedz się, czy ta odmiana kawy „rozpuszczalnej” jest warta uwagi, czy też lepszym wyborem jest kawa sypka.
Kawa należy do najpowszechniej spożywanych napojów na świecie. Można ją pić w różnych formach, np. z mlekiem, cukrem, syropami smakowymi lub przyprawami, takimi jak cynamon. Niektórzy wolą kawę sypką, parzoną tradycyjnymi metodami, podczas gdy inni wybierają wygodę kawy rozpuszczalnej. Wielu może się zastanawiać, czy rodzaj kawy, którą wybierają, wpływa na ich zdrowie i czy kawa rozpuszczalna jest bardziej szkodliwa w porównaniu z tradycyjną odmianą.
Jak kawa rozpuszczalna wpływa na organizm?
Kawę rozpuszczalną często określa się mianem „kawy niższej jakości” ze względu na jej nieskomplikowaną metodę przygotowania. W porównaniu do kawy mielonej lub ziarnistej, wielu miłośników uważa, że wersja instant jest pozbawiona smaku i aromatu. Wiele osób może być również ciekawych jej wpływu na nasze ciała. Panuje powszechne przekonanie, że ten rodzaj kawy jest mniej korzystny i bardziej szkodliwy niż kawa sypka. Niemniej jednak wydaje się, że to założenie jest całkowicie bezpodstawne.
Wyniki ostatnich badań jednoznacznie wskazują, że kawa rozpuszczalna zawiera zazwyczaj najwyższy poziom związków polifenolowych (przeciwutleniaczy) i w rezultacie wykazuje największą aktywność antyoksydacyjną spośród wszystkich rodzajów kawy dostępnych na rynku.
Naturalne przeciwutleniacze zawarte w kawie rozpuszczalnej chronią komórki organizmu przed szkodliwym działaniem reaktywnych form tlenu, potencjalnie obniżając ryzyko wystąpienia różnych chorób związanych ze stylem życia – czytamy w tekście zamieszczonym na stronie internetowej dietetyka Mateusza Durbasa.
Jakie są zdrowe wzmacniacze smaku kawy?
Zamiast cukru, istnieje wiele zdrowych składników, które możesz dodać do kawy, które nie tylko poprawią jej smak, ale także zapewnią dodatkowe korzyści zdrowotne. Cynamon jest dobrze znanym dodatkiem o właściwościach przeciwzapalnych, który może pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi. Mleka roślinne , takie jak migdałowe, owsiane lub kokosowe, stanowią doskonałą alternatywę dla osób unikających nabiału – często zawierają mniej tłuszczu i są bogate w witaminy. Olej kokosowy lub ghee są popularne w tak zwanej kawie kuloodpornej i mogą pomóc w przyspieszeniu metabolizmu. Dodanie odrobiny kakao dodaje przeciwutleniaczy i wzmacnia smak. Jednak zaleca się unikanie cukru i syropów smakowych, decydując się zamiast tego na odrobinę miodu. Ponadto sprawdź, które rodzaje kawy są najmniej korzystne.