Czy ziemniaków nie należy jeść z tłustym mięsem? Sprawdź, czy to mit, czy fakt.

Gotowane ziemniaki na talerzu Wielu z nas prawdopodobnie zetknęło się z ideą, że ziemniaków nie należy spożywać z mięsem. Przekonaj się, czy to przekonanie jest prawdziwe, czy to tylko mit. Przeanalizujemy również, dlaczego to przekonanie stało się tak powszechne.

Ziemniaki to bardzo lubiany dodatek do wielu dań. Niektórzy nie wyobrażają sobie obiadu bez tego warzywa podawanego z mięsem. Ale czy to połączenie jest naprawdę korzystne dla zdrowia? W Internecie można znaleźć mnóstwo doniesień sugerujących, że ziemniaków nie należy łączyć z tłustym mięsem, takim jak kotlety schabowe czy mielona wołowina, ponieważ może to prowadzić do problemów trawiennych, takich jak uczucie ciężkości, zgaga i wzdęcia. Liczne źródła twierdzą, że to połączenie powoduje, że te produkty „gniją i fermentują w jelitach przez wiele godzin”, utrudniając trawienie. Czy to stwierdzenie jest prawdziwe?

Czy ziemniaki i tłuste mięso to niezdrowe połączenie?

Od dawna sugeruje się, że ziemniaki, bogate w skrobię, w połączeniu z bogatym w białko mięsem mogą przeciążać nasz układ trawienny. Jest to jednak błędne przekonanie, ponieważ nie ma dowodów naukowych potwierdzających to twierdzenie , a powszechne przekonanie, że te produkty „gniją i fermentują w jelitach”, jest bezpodstawne.

To nieporozumienie wywodzi się z tzw. „diety separacyjnej”, która zakłada, że nie należy mieszać różnych rodzajów żywności ze względu na ich odmienne wymagania trawienne. Nie ma jednak na to naukowych dowodów, a współczesna nauka o żywieniu nie popiera tej idei. Należy pamiętać, że organizm ludzki jest dobrze przystosowany do jednoczesnego trawienia różnych składników. Ponadto, zbilansowane posiłki powinny zawierać różnorodne składniki odżywcze. Podsumowując, spożywanie ziemniaków z tłustym mięsem nie powoduje próchnicy w jelitach, chociaż nadmiernie tłuste potrawy mogą obciążać układ trawienny i prowadzić do dyskomfortu – niezależnie od towarzyszących im składników.

Jak łączyć mięso z ziemniakami?

Aby zmaksymalizować korzyści płynące z łączenia ziemniaków z mięsem, niezwykle ważne jest przemyślane przygotowanie posiłku. Gotowanie ziemniaków na parze to najskuteczniejsza metoda – zmniejsza utratę niezbędnych witamin i minerałów, takich jak witamina C, potas i magnez. Zaleca się również gotowanie ich „w skórce”, ponieważ pozwala to zachować składniki odżywcze znajdujące się tuż pod skórką. Takie podejście zwiększy również zawartość błonnika w daniu. Z drugiej strony, mięso najlepiej przyrządzać gotując lub piekąc w niższych temperaturach – ta metoda jest zdrowsza i równie smaczna jak smażenie.

Dodatkowo, dobrze jest uzupełnić taki posiłek warzywami (surowymi lub gotowanymi), które są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego i wspomagają trawienie, a także zwiększają objętość posiłku.

Zaleca się ograniczenie spożycia tłustego mięsa

Tłuste mięso może być trudne do strawienia, ale nie wynika to z połączenia mięsa i ziemniaków; raczej z wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych w tym mięsie, które mogą nasilać uczucie sytości, a także prowadzić do zgagi. Spożywanie dużych ilości tłustego mięsa może prowadzić do problemów trawiennych. Aby temu zaradzić, warto ograniczyć spożycie tłuszczów nasyconych i zastąpić je tłuszczami nienasyconymi (znajdującymi się między innymi w orzechach i rybach). Ponadto, sprawdź, które tłuszcze są najzdrowsze i włącz je do swojej diety. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), tłuszcze nasycone powinny stanowić mniej niż 10% dziennego spożycia kalorii. Należy pamiętać, że nadmierne spożycie tłuszczów nasyconych może zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.


Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *