7 zasad „mądrego” grillowania. Sprawdź, czy ich przestrzegasz

Rodzinne grillowanie Majówka bez grilla nie istnieje. Beztroskie biesiadowanie przy ruszcie to zwykle trudny czas dla wątroby, która musi bardzo intensywnie pracować, by uporać się ze wszystkimi kiełbaskami, karkówkami i innymi przysmakami. Możesz ją jednak wspomóc w tym niełatwym zadaniu. Wystarczy, że będziesz przestrzegać prostych zasad „mądrego” grillowania.

Wątroba odgrywa bardzo ważną rolę w procesie trawienia. Wytwarza żółć, która rozbija tłuszcz na mniejsze cząstki, a tym samym usprawnia przyswajanie związku przez organizm. Zadanie to choć wydaje się proste, to jednak do najłatwiejszych nie należy, zwłaszcza w okresie majówki. Gdy robi się ciepło, rozpalamy grilla, a na ruszt trafia mnóstwo różnego rodzaju przekąsek obfitujących w tłuszcze. Kiełbaski, steki, marynowane karkówki i inne mięsne przysmaki są sporym obciążeniem dla przewodu pokarmowego. Zmuszają wątrobę do intensywnej pracy. Zmęczony narząd w którymś momencie zaczyna się buntować i odmawiać posłuszeństwa, co skutkuje pojawieniem się różnych nieprzyjemnych dolegliwości. Chodzi m.in. o zmęczenie, bóle głowy, wzdęcia, zaparcia czy bóle brzucha. Na szczęście można zminimalizować ryzyko ich wystąpienia bez rezygnacji z biesiadowania przy ruszcie. Wystarczy grillować z głową i przestrzegać kilku reguł.

Jedz warzywa do dań z grilla

Wprowadź do swojego majówkowego jadłospisu dużą ilość lekkostrawnych warzyw, najlepiej w surowej lub gotowanej formie. Dobrze sprawdzą się między innymi pietruszka, seler, brokuł, kalafior czy marchew. Włącz również do swojego menu buraki. Zawarte w nich związki wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn oraz wspierają pracę wątroby. Wykazują też działanie przeciwzapalne i chronią narząd przed uszkodzeniami.

Duże znaczenie ma również kolejność spożywanych pokarmów. Sięgaj po warzywa przed daniami z grilla. Dzięki temu szybciej zaspokoisz uczucie głodu i zjesz mniejszą ilość mięsa, a w rezultacie nie obciążysz zbyt mocno wątroby. To również dobry patent dla osób, które chcą ograniczyć liczbę przyjmowanych kalorii. Warzywa mają w swoim składzie błonnik pokarmowy, który nie ulega strawieniu. Pęcznieje w żołądku i przedłuża uczucie sytości po posiłku. Poza tym przyspiesza perystaltykę jelit, co przekłada się na lepszą przemianę materii.

Grilluj bez alkoholu

Metabolizowanie alkoholu odbywa się przede wszystkim w wątrobie. Cały proces bardzo obciąża narząd, dlatego najlepszym rozwiązaniem jest całkowita rezygnacja z „procentów” (nie tylko podczas majówki). Jeśli jednak nie wyobrażasz sobie grillowania bez dawki „czegoś mocniejszego”, sięgnij po niewielką ilość wytrawnego wina. Odstaw kolorowe alkohole z dużą zawartością cukru i drinki przygotowywane z dodatkiem coli czy innych napojów słodzonych. Tego typu „wynalazki” stanowią nie lada wyzwanie dla wątroby, która musi sobie poradzić nie tylko z metabolizowaniem alkoholu, ale również cukru.

Nie trzymaj przysmaków na grillu zbyt długo

Im krótszy czas grillowania potraw, tym lepiej dla wątroby. Najlepiej zrezygnuj z trzymania na ruszcie dużych kawałków karkówki, kurczaka czy boczku. Postaw na szaszłyki. Pokrojone mięso nie wymaga długiej obróbki termicznej. Będzie gotowe szybciej, a to oznacza, że spędzi mniej czasu na ruszcie. Pamiętaj, że grillować możesz praktycznie wszystko, nie tylko kiełbasy czy inne mięsa, ale również warzywa, ryby, sery, a nawet owoce. Nie zapominaj o jeszcze jednej ważnej kwestii – dbaj o to, by nie przypalić żywności na ruszcie. Długie grillowanie sprzyja powstawaniu toksycznych związków. Jednym z nich jest akroleina. To aldehyd o silnych właściwościach rakotwórczych.

Jakie są inne zasady mądrego grillowania?

Podczas grillowania warto jeszcze pamiętać o innych ważnych zasadach. Zwróć szczególną uwagę na to by:

  • sięgać po produkty wysokiej jakości – zrezygnuj z kupowania gotowych przysmaków na ruszt, wymień tacki aluminiowe na te wielokrotnego użytku,
  • przyprawiać potrawy na grillu – tymianek, majeranek, kminek, oregano i czarny pieprz wspomogą pracę wątroby (ogranicz jednak ilość używanej soli),
  • włączyć do majówkowego menu produkty wspierające układ pokarmowy – chodzi nie tylko o przywołane wcześniej warzywa, ale również karczoch czy ostropest plamisty,
  • ruszać się – aktywność fizyczna po grillowaniu nie musi być intensywna (na początek wystarczy zwykły piętnastominutowy spacer).

Источник

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *