Starożytny przepis na ryż odtworzony przez chińskich badaczy z 2000-letniego manuskryptu

Starożytny przepis na ryż odtworzony przez chińskich badaczy z 2000-letniego manuskryptu - INFBusiness

Wideo „Problem pustyni żywnościowej” skłania mamę do zaangażowania się

Ashley Tyrner-Dolce, matka i założycielka FarmboxRx z Bostonu, mówi o zagrożeniu, jakie dla osób cierpiących na choroby przewlekłe stanowią pustynie żywnościowe.

Grupa studentów niedawno odtworzyła danie ryżowe, korzystając ze starożytnego przepisu – a rezultaty okazały się niezwykłe.

Jak wynika z doniesień China Daily, wyzwanie podjęli naukowcy z Yuelu Academy na uniwersytecie Hunan w Chinach.

Projekt powstał na podstawie starożytnego tekstu wykonanego z bambusa, zwanego manuskryptem „Shi Fang”.

W tekście można znaleźć bogactwo informacji na temat starożytnych chińskich praktyk kulinarnych, od przepisów na dania gotowane na parze po zupę z kurczaka.

Po zgromadzeniu 10 studentów z Uniwersytetu Hunan – i jednego z Chińskiego Uniwersytetu Rolniczego w Pekinie – grupa rozpoczęła proces odtwarzania starożytnego przepisu na ryż z 2000-letniego manuskryptu.

Starożytny przepis na ryż odtworzony przez chińskich badaczy z 2000-letniego manuskryptu - INFBusiness

Studenci w Chinach niedawno przygotowali danie z ryżu, korzystając z 2000-letniego manuskryptu, co zaowocowało „przyjemną konsystencją”. (iStock)

Naukowcy wybrali również rodzaj ryżu niekleistego, który przypominałby biały ryż z czasów dynastii Han. Po wielu eksperymentach studenci wpadli na pomysł odtworzenia przepisu.

Używając drewnianych parowarów i glinianych garnków, uczniowie moczyli ryż przez pół godziny przed odsączeniem. Następnie gotowali go na parze przez 20 minut i pozostawili do ostygnięcia, po czym dodali wodę i gotowali przez kolejne 15 minut.

Jednak w przeciwieństwie do współczesnego ryżu, który zwykle jest opisywany jako puszysty i ziarnisty, starożytny ryż był „luźny, ale elastyczny” – podaje China Daily.

Ryż charakteryzował się także „przyjemną konsystencją i wyraźnie niższą zawartością cukru [w porównaniu do współczesnego ryżu]”.

Starożytny przepis na ryż odtworzony przez chińskich badaczy z 2000-letniego manuskryptu - INFBusiness

Uczniowie pracowicie gotowali ryż na parze i odcedzali go wielokrotnie, aby odtworzyć starożytny sposób gotowania. (iStock)

Peter Brian Ditmanson, amerykański profesor pracujący w Yuelu Academy, opisał danie jako „danie poprawiające nastrój”, jak podaje China Daily.

Luo Jiayi, student z Uniwersytetu Hunan, w rozmowie z redakcją zachwycał się eksperymentem.

„Dzięki żywym i intrygującym bambusowym płytkom ożyli na moich oczach starożytni smakosze sprzed 2000 lat” – powiedziała.

Starożytny przepis na ryż odtworzony przez chińskich badaczy z 2000-letniego manuskryptu - INFBusiness

Amerykański profesor w Chinach opisał ryż, który przygotowano według starożytnego przepisu, jako „pokarm poprawiający nastrój”. (iStock)

„Gotowanie ryżu z okresu Zachodniej Dynastii Han pogłębiło nasze uznanie dla bogactwa i uroku tradycyjnej chińskiej kultury” – dodał Luo.

Shi Jing, adiunkt w Yuelu Academy, pochwalił projekt, przyznając jednak, że odtwarzanie historycznych przepisów wiąże się z pewnymi ograniczeniami.

Starożytny przepis na ryż odtworzony przez chińskich badaczy z 2000-letniego manuskryptu - INFBusiness

Przepis liczący sobie 2000 lat pochodzi ze starożytnego tekstu zwanego manuskryptem „Shi Fang”. (iStock)

„Choć pełna autentyczność jest niemożliwa, połączenie technik z epoki Han z nowoczesną technologią pozwala studentom czerpać ze starożytnej mądrości” – powiedział Shi.

Fox News Digital zwróciło się do Ditmansona z prośbą o dodatkowy komentarz.

Sourse: www.foxnews.com

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *