Mieszkańcy tego miasta piją 5 filiżanek kawy dziennie. To nie Rzym

Nie Rzym, nie Madryt, ani nawet São Paulo. Mieszkańcy Helsinek spożywają najwięcej kawy dziennie. Średnio piją cztery do pięciu filiżanek, jak podaje portal comunicaffe. Rocznie mieszkańcy Finlandii kupują około 12 kg ziaren kawy. Ta liczba jest ponad dwukrotnie większa od tej w Brazylii, największym producencie kawy na świecie, który produkuje 5,8 kg.

Zdjęcie

Helsinki is a city where residents drink up to 5 cups of coffee daily /123RF/PICSEL

Helsinki to miasto, którego mieszkańcy wypijają aż 5 filiżanek kawy na świecie / 123RF/PICSEL Reklama

Kawa została wprowadzona do Finlandii w XVII wieku. Początkowo był to napój przeznaczony dla elity i zamożnych. Uważano również, że ma właściwości lecznicze, dlatego w aptekach można było kupić zielone fasolki. Finowie następnie piekli je w domu. Akt spożywania tego napoju pozostaje tak znaczący, że zgodnie z prawem, oprócz obowiązkowej 30-minutowej przerwy na lunch, Finowie mają również prawo do dwóch 15-minutowych przerw na kawę, jak podaje PAP.

12 kg kawy na osobę rocznie

Statystyki pokazują, że Finlandia ma najwyższe spożycie kawy na osobę na świecie, ze średnią 12 kg na osobę rocznie. Dla porównania, Włochy, słynące z kawy, mają średnio 5,9 kg na osobę rocznie, podczas gdy Polska średnio około 3 kg na osobę rocznie.

Reklama

Stolica jest największym konsumentem kawy w Finlandii, a mieszkańcy wypijają cztery do pięciu filiżanek dziennie. „W ciągu ostatniej dekady Helsinki rozwinęły bardziej zróżnicowaną kulturę kawy, z małymi palarniami, przejrzystym pozyskiwaniem ziaren i innowacyjnymi kawiarniami oferującymi doświadczenia wykraczające poza proste parzenie”, stwierdza comunicaffe.

Mieszkańcy i turyści mogą spędzić czas w jednej z popularnych kawiarni. Na przykład „Café Engel”, która działa od 36 lat, ponoć przyciąga cztery pokolenia Finów po południu. Klienci mogą również zwiedzić „Kaffa Roastery”, jedną z najwcześniejszych palarni kawy w Helsinkach. „Good Life Coffee”, niedawno uznana za najlepszą palarnię w krajach nordyckich, również zyskała popularność. Turyści gromadzą się w „La Torrefazione” i „Rams Roasters”.

10. Festiwal Kawy

Fińscy specjaliści zapewniają nas, że cena nie jest już czynnikiem decydującym o wartości kawy w ich kraju. Konsumenci interesują się pochodzeniem ziaren i stawiają na zrównoważone praktyki. Niemniej jednak napój ten wykracza poza zwykłe ciepło dla ludności. „Reprezentuje więzi społeczne, chwilę relaksu i integralny aspekt życia, od uroczystości po codzienne poranki” – podaje portal comunicaffe.

Dzięki swojej popularności Helsinki Coffee Festival odbywa się corocznie pod koniec kwietnia – jest to najważniejsze wydarzenie kawowe w Europie Północnej. W tym roku obchodził 10. rocznicę. Uczestnicy mogli nie tylko spróbować kawy z małych i dużych palarni, ale także przetestować sprzęt do parzenia kawy, dowiedzieć się o różnych technikach parzenia i odkryć nowe smaki.

Wideo Odtwarzacz wideo wymaga włączonej obsługi JavaScript w przeglądarce. „Mleka i miodu jest niewiele”. Były minister finansów o polskiej gospodarce Polsat News

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *