Kiedy nachodzi mnie ochota na sorbet, nie kupuję gotowych produktów. Sama zabieram się do pracy. Choć słowo „praca” Nie jest w tym przypadku najlepszym określeniem. Ten deser w zasadzie robi się sam. Największa trudność, jaką napotykam podczas jego przygotowywania, to czekanie aż przysmak się schłodzi. Cierpliwość jednak popłaca, a smak sorbetu wynagradza wszelkie niedogodności.
Jak zrobić orzeźwiający sorbet?
Potrzebujecie tylko 3 składników. Przydadzą się owoce, cukier i woda. Ja najczęściej wybieram arbuza. Ma słodki, a zarazem orzeźwiający smak. Poza tym w sezonie jest bardzo tani, zwłaszcza gdy trafimy na promocję. W Biedronce można go teraz kupić za mniej niż 2 złote. Oferta obowiązuje od czwartku do soboty (11-13 lipca 2024 roku).
Przepis: Domowy sorbet z arbuza
To pyszny deser, idealny na upały. Orzeźwia i gasi pragnienie.
KategoriaDeserRodzaj kuchniWegetariańskaCzas przygotowania6 godz. 15 min.Liczba porcji1Liczba kalorii10
Składniki
- 2 kg arbuza
- 40 g cukru
- 1 cytryna
- 125 ml wody
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówWyciśnijcie sok z cytryny. Wydrążcie miąższ z arbuza i usuńcie pestki. Nie wyrzucajcie ich. Pokrójcie owoc na mniejsze kawałki.
- Robienie syropu cukrowegoWsypcie cukier do garnka i zalewajcie wodą. Podgrzewajcie całość, dopóki cukier się nie rozpuści, a syrop lekko nie zgęstnieje. Odstawcie miksturę do przestudzenia.
- Łączenie składnikówKawałki arbuza wrzućcie do blendera. Dodajcie sok z cytryny i przestudzony syrop cukrowy. Zmiksujcie całość na gładką masę i przelejcie ją do dużego pojemnika, który nadaje się do umieszczenia w zamrażarce.
- Chłodzenie masyWstawcie pojemnik z masą arbuzową do zamrażalnika. Odczekajcie pół godziny i ponownie ją zmiksujcie, a potem od razu wstawcie do zamrażarki. Powtarzajcie miksowanie co 30 minut przez pierwsze trzy godziny. Sorbet będzie gotowy po 6 godzinach spędzonych w zamrażarce.
Wskazówka: Pamiętajcie, że ten deser na upały możecie przygotować również z innych owoców. Świetnie sprawdzą się na przykład truskawki, jagody, banany czy borówki amerykańskie.
Rada: Pestki arbuza są jadalne. Możecie je dodawać do sałatek. Świetnie smakują po podprażeniu na suchej patelni.
Jak wybrać dobrego arbuza?
Po czym rozpoznać dobrego arbuza? Przyjrzyjcie się jego skórce. Powinna być twarda, jędrna i lśniąca. Zobaczcie też, jak wygląda miejsce, którym owoc przylegał do ziemi. Jeśli ma żółty, intensywny kolor to dobry znak. Warto też opukać arbuza i sprawdzić, jaki odgłos wydaje. Głuchy dźwięk będzie świadczyć o dojrzałości wybranego okazu.
Co jeszcze można zrobić z arbuza oprócz domowego sorbetu?
Arbuz można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Owoc świetnie sprawdza się nie tylko jako samodzielna przekąska, ale również składnik koktajli oraz innych orzeźwiających napojów. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z faktu, że można go również grillować. Wystarczy wymieszać miód z kilkoma przyprawami i posmarować arbuza taką miksturą, a potem umieścić przysmak na ruszcie. Grillowany arbuz to świetny imprezowy smakołyk. Z pewnością podbije niejedną letnią imprezę organizowaną w gronie przyjaciół i znajomych.