Koktajl o smaku piña colady może zastąpić śniadanie. Poznaj przepis

Koktajl à la piña colada Koktajl zamiast śniadania? Czemu nie! Napój musi być jednak dobrze skomponowany. Co powinno się w nim znaleźć, by zapewnił sytość i dodał energii o poranku? Poznajcie mój zestaw składników. Ich połączenie smakuje niczym najlepsza piña colada.

Piña colada to tradycyjny koktajl na bazie rumu. Oczywiście w mojej śniadaniowej wersji tego przysmaku nie ma ani grama alkoholu. Można w nim za to znaleźć wiele innych składników, które sprawiają, że rozpoczynam dzień z potężną dawką energii i pozbywam się uczucia głodu na długo. Nie mam też ochoty, by sięgać po słodycze czy inne niezdrowe przekąski.

Jak zrobić koktajl śniadaniowy à la piña colada?

Podstawą tego koktajlu są płatki owsiane, czyli źródło błonnika, który przedłuża uczucie sytości, poprawia przemianę materii i przyspiesza metabolizm., Przygotowanie napoju jest banalnie proste i nie wymaga żadnego specjalnego doświadczenia ani zaawansowanego technicznie sprzętu, Wystarczy nóż i zwykły blender.

Przepis: Koktajl à la piña colada

Pożywny napój idealny na śniadanie

KategoriaNapójRodzaj kuchniTradycyjnaCzas przygotowania17 min.Liczba porcji1

Składniki

  • 1 banan
  • 90 g świeżego ananasa, pokrojonego na kawałki
  • 10 g płatków owsianych
  • 110 ml mleka lub napoju roślinnego
  • 100 g mleczka kokosowego

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie płatkówPłatki owsiane zalej mlekiem i odstaw na ok. 10 minut.
  2. Robienie koktajluUmyj i obierz banana, a następnie pokrój go na mniejsze kawałki. Dodaj owoc do płatków i mleka. Dolej mleczko kokosowe i zmiksuj całość na gładką masę. Jeśli napój jest dla ciebie zbyt gęsty, dodaj do niego więcej mleka. Możesz też wykorzystać zwykłą wodę.

Wskazówka: koktajl nadaje się do picia od razu po przygotowaniu. Możesz też przelać go do bidonu i zabrać ze sobą do pracy, szkoły lub na uczelnię.

Rada: jeśli nie masz pod ręką świeżego ananasa, wykorzystaj owoce z puszki. Pamiętaj, by wcześniej odsączyć je z nadmiaru płynu.

Jak szybko obrać ananasa?

Ustaw owoc na desce. Najpierw odetnij jego zielony „pióropusz”, a potem drugą końcówkę (spodnią część). Ponownie postaw ananasa w pozycji pionowej i zacznij odcinać skórkę. Przeciągaj nóż z góry do dołu. Usuń wszystkie ciemne, zdrewniałe kawałki widoczne na powierzchni owocu. Potem przetnij go na kilka części i z każdej z nich wytnij twardy rdzeń. Na koniec pokrój pozostałe kawałki na mniejsze cząstki.

Czym wzbogacić koktajl owsiankowy?

Jeśli chcesz, możesz zrezygnować z dodawania do koktajlu mleczka kokosowego i ananasa na rzecz innych ulubionych składników. Doskonale sprawdzą się produkty, takie jak na przykład:

  • mango,
  • truskawki,
  • owoce jagodowe,
  • jabłka,
  • kiwi,
  • masło orzechowe,
  • czarna kawa,
  • purée z dyni,
  • owoce cytrusowe etc.

Jeśli nie wypijesz całego koktajlu od razu, możesz schować go do lodówki i wykorzystać następnego dnia. Dzięki temu zaoszczędzisz rano jeszcze więcej czasu.

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *