W tej konkretnej odmianie mąki, produkowanej przez polską firmę z Kielc, wykryto alergen, który może być groźny dla zdrowia.
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wynikach testów przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną, które spowodowały wycofanie z rynku partii mąki z ciecierzycy, której producentem jest firma Witpak z Kielc.
Mąka z ciecierzycy wycofywana ze sklepów
Chodzi konkretnie o produkt o nazwie „Witpak. Mąka z ciecierzycy chickpeas flour, 500 g”. Producent podjął już próby wycofania wadliwej partii ze sklepów.
„Firma Witpak Sp. z o.o. Sp.k. niezwłocznie podjęła działania, by wycofać ww. partię produktu ze sprzedaży. Organ urzędowej kontroli żywności współpracuje z podmiotem, prowadzi postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie i monitoruje proces wycofania ww. produktu z obrotu” – poinformował GIS w komunikacie.
Badania wykazały obecność białka soi w produkcie, alergenu nieujawnionego na etykiecie, który może stanowić zagrożenie dla zdrowia niektórych konsumentów. GIS ostrzegł, że spożycie tego produktu przez osoby uczulone na białka soi może prowadzić do reakcji alergicznej.
Informacje o mące wycofanej przez GIS
Szczegóły dotyczące produktu wycofywanego ze sklepów przez Główny Inspektorat Sanitarny to: „Witpak. Mąka z ciecierzycy chickpeas flour, 500 g”, numer partii: 347/01/24, data minimalnej trwałości: 12.2024. Producentem jest Witpak Sp. z o.o. Sp.k., z siedzibą przy ul. Chałubińskiego 13, 25-619 Kielce.