Pieczone ziemniaki są jedną z najsmaczniejszych form podania tego warzywa. Trzeba jednak znać specjalne triki, by potrawa ta wyszła naprawdę obłędnie smaczna. Jeden z nich zdradził znany kucharz Tomasz Strzelczyk.
Pieczone ziemniaczki to pyszna przekąska, która cieszy się dużą popularnością na całym świecie. Aromatyczne i chrupiące, idealnie nadają się jako dodatek do różnorodnych dań głównych lub jako samodzielna przekąska. Przygotowanie ich jest proste – wystarczy obrać ziemniaki, pokroić je na kawałki, posmarować oliwą lub innym ulubionym tłuszczem, doprawić według własnego gustu oraz upiec w piekarniku aż do uzyskania złocistego koloru i chrupiącej skórki. Kluczową rolę odgrywają tutaj jednak dodatki i użyte przyprawy.
Patent Tomka Strzelczyka na pyszne pieczone ziemniaczki
Swój patent na przygotowanie pieczonych ziemniaków zaprezentował też Tomasz Strzelczyk, czyli kucharz, którego przepisami inspirują się miliony Polaków. To, co robi, zazwyczaj jest nie tylko smaczne, ale też naprawdę łatwe w przygotowaniu. Na jednym z nagranych filmów na YouTube Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przyrządza pieczone ziemniaki. Te przygotowane według jego receptury mają cudownie chrupiącą skórkę, za to w środku są delikatne i bardzo kremowe. Żeby osiągnąć świetny efekt, kucharz wcale nie sięga po wiele składników, lecz zdecydowanie stawia na klasykę, czyli odpowiednie przyprawy i odrobinę masła.
Przepis: Pieczone ziemniaczki
Pieczone ziemniaczki zrobione według przepisu Tomka Strzelczyka nie mają sobie równych.
KategoriaDodatekRodzaj kuchniTradycyjnaCzas przygotowania30 min.Liczba porcji1
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 20 g masła
- kilka gałązek rozmarynu
- szczypta słodkiej papryki
- szczypta soli
- 5 ząbków czosnku
Sposób przygotowania
- GotowanieNajpierw obrane ziemniaki przekrójcie na pół, następnie wrzućcie je do garnka, zalejcie wodą i posypcie odrobiną soli. Gotujcie je do momentu, aż zmiękną.
- Przygotowanie blachyGdy ziemniaki będą się gotować, wylejcie na blachę odrobinę oleju, połóżcie rozmaryn i kilka ząbków czosnku. Rozgrzejcie blachę w piekarniku. Przed położeniem ziemniaków zdejmijcie czosnek i rozmaryn.
- OdcedzanieOdcedźcie ziemniaki i zostawcie je na chwilę do ostygnięcia.
- PieczeniePołóżcie ziemniaki na blaszce, posypcie je słodką papryką, dodajcie masło i wstawcie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Pieczcie do momentu, aż ziemniaki będą apetycznie zarumienione.
Co zrobić, żeby pieczone ziemniaki zachwycały smakiem? Ciekawy trik
Tomasz Strzelczyk zdradził też swój trik na to, by takie ziemniaczki po upieczeniu dosłownie rozpływały się w ustach, a przy tym były doskonale aromatyczne. Chodzi o wlanie na blachę odrobiny oleju, a następnie wrzucenie rozmarynu i rozgniecionych ząbków czosnku. Musicie pamiętać, żeby zmiażdżyć wcześniej czosnek. Jest to bardzo istotne, ponieważ dzięki temu warzywo szybciej uwolni swój aromat. Na sam koniec szykowania blaszki do pieczenia ziemniaków wysypcie na nią jeszcze odrobinę soli.
Gdy już lekko rozgrzejecie blachę w piekarniku (jeszcze przed ułożeniem na niej cząstek ziemniaków), wyjmijcie ją jeszcze na chwilę i pozbierajcie czosnek oraz rozmaryn. W ich miejsce poukładajcie ziemniaki i rozpocznijcie ich pieczenie. Jeśli macie ochotę na więcej kuchennych eksperymentów, to wypróbujcie szwedzki przepis na pieczone ziemniaki.
O czym pamiętać przy pieczeniu ziemniaków?
Ziemniaki same w sobie charakteryzują się dość mdłym smakiem. Bardzo ważne jest więc, żeby używać odpowiednich przypraw. Tutaj pole do eksperymentu jest naprawdę duże – idealnie sprawdzi się wędzona papryka, czosnek, ale też kminek. Najlepsze do upieczenia będą ziemniaki typu B. Są najbardziej uniwersalne w kuchni, a ich miąższ jest zwarty, dzięki czemu ziemniaczki nie będą się rozsypywać po upieczeniu. Dobrym pomysłem jest lekkie obgotowanie ziemniaków przed pieczeniem. Jeśli nie chcecie jednak tego robić, to pokrójcie ziemniaki na mniejsze części. Żeby ułatwić sobie pracę koniecznie sprawdźcie, jak w ekspresowym tempie obrać ziemniaki.