Kurczak jest uważany za jeden z najbardziej odżywczych produktów spożywczych. Niemniej jednak nie każde mięso z kurczaka oferuje wysokie korzyści odżywcze. Do niektórych kawałków należy podchodzić ostrożnie.
Spośród różnych części kurczaka, pierś jest szczególnie preferowana. Nie jest to zaskakujące, ponieważ jest niskokaloryczna, a jednocześnie dostarcza wielu niezbędnych składników odżywczych i mikroelementów. Jest bogata w łatwo przyswajalne białko i zawiera potas, magnez, żelazo, cynk, miedź, mangan i witaminy z grupy B. Należy jednak pamiętać, że nie każda pierś z kurczaka ma taki sam profil odżywczy. W supermarketach i sklepach spożywczych możesz spotkać „przykłady” wątpliwej jakości. Spożywanie takiego mięsa może nie przynieść znaczących korzyści dla organizmu, a nawet może być szkodliwe. Dowiedz się, których kawałków kurczaka najlepiej unikać.
Unikaj tych piersi z kurczaka
Kupując piersi kurczaka, należy dokładnie przyjrzeć się ich wyglądowi. Dokładnie sprawdź, czy na ich powierzchni nie ma białych linii lub smug. Obecność tych znaków sugeruje, że mięso pochodzi od ptaków dotkniętych chorobą białego włókna, szczególną postacią miopatii. Schorzenie to powoduje miejscowe uszkodzenie tkanki mięśniowej, co prowadzi do zastąpienia mięśni tkanką włóknistą i tłuszczową. Problem ten często dotyczy kurczaków, które doświadczyły szybkiego przyrostu masy ciała.
Polskie przepisy zakazują stosowania pasz zawierających antybiotyki lub hormony, które przyspieszają wzrost drobiu. Naruszenie tych przepisów wiąże się z surowymi karami. Obecnie, jak wskazuje raport stowarzyszenia „Otwarte Klatki”, „brojlery [młody, intensywnie hodowany drób przeznaczony na ubój – przyp. red.] rosną o 400% szybciej niż kurczaki 50 lat temu”. Jest to konsekwencja praktyk selekcji genetycznej zapoczątkowanych w latach 50. XX wieku, mających na celu zwiększenie wydajności produkcji mięsa drobiowego. Obecnie w Polsce wykorzystuje się głównie szybko rosnące kurczaki, które wykazują nienaturalne tempo wzrostu i są zazwyczaj ubijane w wieku od 35 do 45 dni.
Czy piersi kurczaka z białymi paskami powinny budzić obawy?
W 2022 roku Stowarzyszenie „Otwarte Klatki” przeprowadziło badania mające na celu ocenę częstości występowania choroby białego włókna w piersiach kurczaka sprzedawanych przez popularne sieci handlowe w polskich miastach. Raport wskazuje, że „wadę stwierdzono w 99,1% badanych opakowań filetów z piersi kurczaka”.
Piersi kurczaka z białymi paskami nie stanowią bezpośredniego zagrożenia dla zdrowia. Jednak ich jakość odżywcza jest znacznie gorsza. Takie kawałki mięsa zawierają znacznie wyższy poziom tłuszczu (wzrost o 224 procent w porównaniu do nienaruszonych części drobiu). Jak wiemy, nadmierna ilość tłuszczu w diecie może zwiększać ryzyko wystąpienia licznych problemów zdrowotnych, w tym otyłości. Ponadto „paskowane” kawałki kurczaka zawierają znacznie niższe ilości białka i niezbędnych mikroelementów.