Soki owocowe uchodzą za zdrowe, ale rujnują zdrowie

Soki owocowe Sięgamy po nie na co dzień. Większość osób nie widzi w tym nic złego. W końcu te napoje są uznawane za jedne z najzdrowszych. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z faktu, że mogą zrujnować zdrowie.

Soki owocowe wydają się jednym z najlepszych wyborów żywieniowych. W końcu dostarczają organizmowi wielu witamin i mikroelementów. Przynajmniej w teorii. Jednak ta nie zawsze idzie w parze z praktyką, zwłaszcza jeśli chodzi o gotowe produkty, dostępne w sklepach spożywczych oraz supermarketach. Przypomina o tym dietetyk dr Bartek Kulczyński i radzi, by unikać tego typu wyrobów jak ognia. Sam też nigdy nie wkłada ich do zakupowego koszyka. Sprawdź dlaczego.

Dlaczego soki owocowe mogą zagrażać zdrowiu?

Doktor Bartek Kulczyński przestrzega przed kupowaniem gotowych soków owocowych ze względu na ich skład. Tego typu produkty zawierają zwykle duże ilości cukru. Jedna szklanka napoju, czyli około 250 mililitrów, może dostarczać nawet 20-25 gramów słodkiej przyprawy (około 4-5 łyżeczek).

Owoce kojarzą nam się ze zdrowiem i sam zachęcam do ich umiarkowanego spożywania. Nie należy jednak stawiać znaku równości między nimi a sokami z nich pozyskiwanymi. Brak miąższu sprawia, że sprzedawane soki owocowe nie mają błonnika, który niweluje niepożądane działanie cukru obecnego w tego typu produktach. Co więcej, w porównaniu do owoców, soki owocowe są uboższe w witaminy i składniki mineralne. Szczególnie mam tu na myśli najbardziej popularne soki jabłkowe i pomarańczowe – wyjaśnia ekspert.

Należy pamiętać, że nadmiar cukru w diecie zwiększa ryzyko wystąpienia wielu problemów zdrowotnych. Sprzyja pojawieniu się cukrzycy, miażdżycy, stanów zapalnych, a także otyłości. Poza tym przyspiesza procesy starzenia i osłabia mechanizmy obronne organizmu. W efekcie stajemy się bardziej podatni na różnego rodzaju infekcje.

Uważaj na nektary owocowe!

Doktor Bartek Kulczyński odradza również zakup nektarów owocowych. Tego typu produkty zawierają zwykle od 20 do 50 procent soku lub przecieru owocowego. Resztę składu stanowi na ogół woda i cukier (lub różnego rodzaju sztuczne słodziki). „W uproszczeniu można więc powiedzieć, że nektar owocowy to nic innego jak rozcieńczony sok owocowy z dodatkiem cukru” – zauważa dietetyk. Ekspert wskazuje, że najlepszym wyborem będą samodzielnie wyciskane soki przecierowe, na przykład z aronii, żurawiny czy wiśni.

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *