Zupa mleczna z kluseczkami z czasów PRL-u. Prosty i szybki przepis

Zupa mleczna Pamiętacie, co jadało się na śniadanie w czasach PRL-u? Obowiązkowym punktem porannego menu była zupa mleczna z kluseczkami własnej roboty. Wracam do niej z przyjemnością. Jest pyszna, pożywna, a zarazem banalnie prosta w przygotowaniu.

W czasach PRL-u dostęp do większości artykułów spożywczych był mocno ograniczony. Na sklepowych półkach gościł głównie ocet. Gospodynie wspinały się na wyżyny kulinarnej kreatywności, by zapewnić rodzinie pożywny posiłek. Doskonale wywiązywały się z tego zadania. W kilka minut potrafiły wyczarować coś pysznego. Zupa mleczna jest tego najlepszym przykładem. Powstaje z paru prostych składników, a jednak zachwyca smakiem. Zobaczcie, jak ją przyrządzić.

Jak zrobić zupę mleczną z czasów PRL-u?

Do przygotowania tej zupy mlecznej potrzebujecie tylko 4 składników – jajka, mleka, mąki pszennej oraz przypraw. Przyda się sól lub cukier. Pierwszy z wymienionych dodatków pozwoli wam stworzyć wytrawną wersję śniadaniowego przysmaku, a drugi – jego słodką odsłonę.

Przepis: Zupa mleczna z czasów PRL-u

To doskonała propozycja na śniadanie.

KategoriaZupaRodzaj kuchniTradycyjnaCzas przygotowania20 min.Liczba porcji4

Składniki

  • 3 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 50 g mąki pszennej
  • przyprawy

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie kluseczkówWybijcie jajka do miski i połączcie je z mąką. Najlepiej zrobić to za pomocą blendera, ale możecie też użyć rózgi kuchennej. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję.
  2. Robienie zupyW rondelku zagotujcie mleko. Do gotującego się mleka powoli wylewajcie ciasto na kluseczki. Nie mieszajcie go od razu. Poczekajcie aż napęcznieje i zmieni swoją strukturę. Powinno urosnąć i nabrać puszystości. Gdy tak się stanie, pogotujcie mleko jeszcze przez chwilę (około półtorej minuty). Potem zdejmijcie garnek z palnika i doprawcie zupę.

Rada: Jeśli nie macie pod ręką mleka, możecie użyć napoju roślinnego. To rozwiązanie sprawdzi się również w przypadku osób z nietolerancją laktozy.

Przygotowanie zupy mlecznej – wskazówki

Zupa mleczna z czasów PRL-u to bardzo proste danie, które nie sprawia dużych trudności w przygotowaniu. Jeśli jednak rano nie macie zbyt wiele czasu, możecie zrezygnować z samodzielnego robienia kluseczków i postawić na zwykły makaron lub ryż. Pamiętajcie też, że zupa najlepiej smakuje na ciepło. Nie warto więc zbyt długo zwlekać z jej podaniem. Słodka wersja przysmaku. Doskonale komponuje się nie tylko z cukrem, ale również z cynamonem. Warto włączyć tę przyprawę do diety, bo ma wiele cennych właściwości. Jest znacznie zdrowsza niż tradycyjny biały cukier. Wpływa pozytywnie na pracę układu pokarmowego. Przyspiesza metabolizm i usuwanie toksyn z organizmu. Poza tym zwalczy szkodliwy wpływ wolnych rodników i obniża ciśnienie tętnicze krwi.

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *