Wymieszaj jogurt z tymi orzechami. Twój mózg włączy się na najwyższych obrotach

Jogurt z orzechami Prosta modyfikacja może przekształcić zwykły jogurt w niezwykle odżywczą przekąskę. Dowiedz się, co włączyć, aby znacznie poprawić wydajność poznawczą.

Dr Bartosz Kulczyński, ekspert w dziedzinie dietetyki i technologii żywności, pokazał w niedawnym nagraniu, jaki składnik należy mieszać z jogurtem naturalnym, aby zwiększyć jego korzyści zdrowotne. To bezwysiłkowa metoda szybkiego stworzenia przekąski, która jest nie tylko pyszna, ale także pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Co więcej, jej przygotowanie zajmuje tylko chwilę.

Wymieszaj jogurt z tym dodatkiem

Jednym ze skutecznych sposobów na stworzenie bardzo odżywczego jogurtu jest zmieszanie go z kremem orzechowym. Jednak, jak podkreśla ekspert, konieczne jest samodzielne zmielenie orzechów przed zmieszaniem ich z jogurtem. Według dietetyka, orzechy włoskie są doskonałym wyborem.

Szczególnie polecam tę kombinację osobom, które chcą wzmocnić swój układ nerwowy. Ważne jest, aby wiedzieć, że orzechy wspomagają funkcje mózgu, w tym wzmacniają pamięć i koncentrację. Ponadto pomagają spowolnić starzenie się funkcji poznawczych, a tym samym zapewniają ochronę przed demencją – wyjaśnił ekspert.

Ponadto, badanie naukowe wykazało, że spożycie orzechów włoskich wiąże się z poprawą nastroju, złagodzeniem objawów depresji i zmniejszonym ryzykiem wystąpienia takich schorzeń. Podobne korzyści zaobserwowano w przypadku naturalnego (beztłuszczowego) jogurtu, gdzie częstość występowania depresji zmniejszyła się średnio o 22 procent.

Jakie dodatkowe korzyści oferują orzechy włoskie?

Orzechy włoskie to prawdziwa skarbnica dobroczynnych składników odżywczych. Są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które wspomagają zdrowie mózgu i serca. Są również bogate w przeciwutleniacze, witaminy (zwłaszcza witaminy E i B) i minerały, takie jak magnez, cynk i potas. Regularne spożywanie orzechów włoskich może poprawić pamięć, zwiększyć koncentrację i wykazywać właściwości przeciwzapalne. Ponadto są korzystne dla układu odpornościowego i mogą obniżyć poziom „złego” cholesterolu. Jednak ważne jest, aby zrozumieć, czego nie robić z orzechami włoskimi, ponieważ niewłaściwe obchodzenie się z nimi może zmniejszyć ich najcenniejsze właściwości.

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *