Truskawkowe latte nie ma sobie równych. Prosty przepis

Truskawkowe latte Kawa i truskawki. Trudno o lepsze połączenie. I nie mamy na myśli owoców popijanych małą czarną. Z tych składników można wyczarować znacznie ciekawszy duet. Poznajcie przepis na truskawkowe latte.

Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez kawy. Można ją przygotować na wiele różnych sposobów. Jedni preferują klasyczne espresso, drudzy wolą latte, a jeszcze inni wybierają flat white lub mokkę. Na tym jednak lista opcji wcale się nie kończy. Dziś chcielibyśmy zachęcić was do eksperymentowania i wypróbowania małej czarnej w dość niecodziennej odsłonie. Przedstawiamy przepis na truskawkowe latte.

Jak zrobić truskawkowe latte?

Do przygotowania truskawkowego latte. Będzie potrzebować trzech składników – podwójnego espresso, mleka oraz syropu z owoców. Najlepiej sprawdzi się ten domowej roboty. Warto więc sięgnąć po zapasy ze spiżarni z zeszłego roku. Jeśli nie macie syropu pod ręką, możecie wykorzystać sklepowy produkt. Pamiętajcie, by wybierać artykuły wysokiej jakości. Zwracajcie uwagę na ich skład. Sięgajcie po wyroby bez dodatku dużych ilości cukru, sztucznych barwników i konserwantów.

Możecie też zrobić truskawkowy syrop na własną rękę. Wystarczy umyć i odszypułkować owoce, a następnie pokroić je na mniejsze kawałki i dodać cukier (2 łyżki na 500 gramów truskawek). Składniki trzeba podgrzewać do momentu aż owoce puszczą sok, a całość nieco zgęstnieje. Końcowy etap polega na przecedzeniu powstałej mikstury.

Przepis: Truskawkowe latte

Połączenie truskawek i kawy wspaniale wygląda i jeszcze lepiej smakuje.

KategoriaNapójRodzaj kuchniTradycyjnaCzas przygotowania10 min.Liczba porcji1

Składniki

  • espresso
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżeczki syropu truskawkowego

Sposób przygotowania

  1. Spienianie mlekaWlejcie syrop truskawkowy do mleka. Wymieszajcie składniki, a następnie użyjcie spieniacza do mleka, by uzyskać mleczną piankę.
  2. Łączenie składnikówWlejcie espresso do szklanki i dodajcie do niego spienione mleko z dodatkiem syropu truskawkowego.
  3. Podawanie latteNapój udekorujcie wedle uznania.

Wskazówka: Syrop truskawkowy jest słodki. Nie musicie dodawać do kawy cukru.

Rada: Zamiast mleka krowiego, możecie użyć napoju roślinnego, na przykład sojowego czy owsianego. Musicie się jednak liczyć z tym, że zmienią one nieco smak kawy.

Z czym podawać truskawkowe latte?

Truskawkowe latte możecie przelać do filiżanek, szklanek lub kubków i udekorować kawałkami truskawek, wiórkami czekolady, cynamonem albo bitą śmietaną. Wybór składników zależy wyłącznie od waszych preferencji. Pamiętajcie jednak o pewnej kwestii – dodatki podnoszą kaloryczność napoju. Powinny na to zwrócić uwagę zwłaszcza osoby na diecie, które chcą zrzucić nadprogramowe kilogramy.

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *