Ten prosty sos jest hitem na każdym grillu. Idealnie pasuje do kiełbasek i karkówki.

Sos tzatziki Sezon grillowy w pełni, a Ty nadal polegasz na ketchupie i musztardzie? Czas odkryć coś zupełnie nowego – lekki, kremowy sos o wyjątkowym smaku, który może odmienić każde danie z grilla w kilka chwil. Zobaczmy, jak go zrobić.

Nadszedł wreszcie długo oczekiwany sezon grillowy, który wielu Polaków ceni. W ciepłe wiosenne i letnie dni ogrody i działki wypełniają się aromatem grillowanego mięsa. Soczyste kiełbaski, karkówka wieprzowa i żywe szaszłyki warzywne zajmują centralne miejsce na grillu. Aby jeszcze bardziej podnieść ich smak, podaj je z pysznym sosem, który zachwyci gości i zachęci wszystkich do wzięcia dokładki.

Wyjątkowy dodatek do grillowanych potraw

Dania z grilla często zawdzięczają swój wyjątkowy charakter różnorodnym dodatkom. Ketchup i musztarda to najpopularniejsze sosy na stole – klasyczne przyprawy, bez których wielu nie wyobraża sobie grilla. Sos czosnkowy jest również ulubionym, doskonale komponującym się zarówno z kiełbaskami, jak i kebabami. Jednak rozwinąłem upodobanie do greckiej specjalności – dipu tzatziki. Ten sos, który zawiera jogurt, ogórek i czosnek, jest orzeźwiający, lekko pikantny i stanowi doskonały dodatek do grillowanego mięsa, chleba lub warzyw.

Przepis: Sos tzatziki

Ten sos jest idealny do dań z grilla, ale jego wszechstronność wykracza poza to. Zdecydowanie powinieneś go spróbować

KategoriaDodatekRodzaj kuchniGreckaCzas przygotowania10 min.Liczba porcji10Liczba kalorii52 w każdej porcji

Składniki

  • 1 ogórek
  • 1,5 szklanki gęstego jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku (starte lub przeciśnięte przez praskę)
  • 1–2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
  • sól i pieprz do smaku

Metoda przygotowania

  1. Przygotowanie ogórka Zetrzyj ogórka na tarce o grubych oczkach. Wyciśnij nadmiar wilgoci (za pomocą gazy lub sitka).
  2. Mieszanie składników W misce wymieszaj jogurt, czosnek, oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz, a także startego ogórka. Wszystko dobrze wymieszaj i odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut – pozwoli to na połączenie się smaków.

Z czym łączyć sos tzatziki?

Sos tzatziki to wszechstronny dodatek, który uzupełnia wiele potraw. Najczęściej podaje się go z grillowanymi potrawami – doskonale komponuje się z pieczonym mięsem, szaszłykami lub warzywami, takimi jak papryka, ziemniaki lub bakłażan, ale można go również spożywać ze świeżymi warzywami. Ponadto dobrze komponuje się z pitą lub grillowanym chlebem. Ten sos jest również fantastyczny do naleśników, takich jak ziemniaczane lub cukiniowe. Tzatziki można łatwo urozmaicić, aby nadać mu „nowy charakter” i jeszcze bardziej ekscytujący smak. Klasyczne połączenie greckiego jogurtu, ogórka, czosnku i koperku można wzbogacić kilkoma kroplami soku z cytryny lub startą skórką z cytryny. Dla tych, którzy lubią ostrzejsze smaki, można dodać odrobinę oleju chili. Jeśli jednak wolisz coś bardziej tradycyjnego, rozważ zrobienie domowej musztardy według przepisu Ewy Wachowicz.

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *