Lody to niejedyne desery, jakie latem królują w mojej kuchni. Równie chętnie sięgam po przepisy na ciasta z sezonowymi owocami. Doskonale pasują do porannej lub popołudniowej kawy. Mają więcej wartości odżywczych niż słodkości sprzedawane w sklepach. Nie zawierają sztucznych barwników, wzmacniaczy smaku i innych ulepszaczy. Ostatnio postanowiłam zaserwować bliskim placek z kruszonką i sezonowymi przysmakami. Postawiłam na śliwki. Wczesne odmiany tych owoców można spotkać już w lipcu.
Jak zrobić placek z kruszonką i śliwkami?
Bazą tego placka z kruszonką jest mąka pszenna, ale możecie z powodzeniem wykorzystać również inne warianty, na przykład mąkę owsianą. Bez trudu dostaniecie ją w każdym większym sklepie spożywczym lub supermarkecie. Bardzo ważnym etapem przygotowywania ciasta jest ubijanie jajek z cukrem. Masa musi mieć jasny kolor. Powinna przypominać puch. Możecie dodać do niej skórkę otartą z pomarańczy, ekstrakt waniliowy lub odrobinę likieru pomarańczowego. Dzięki temu nabierze wyjątkowego aromatu. Nie jest to jednak obowiązkowy krok.
Przepis: Placek z kruszonką i owocami
To proste w przygotowaniu ciasto, idealne na letnie dni. Świetnie smakuje w połączeniu z kawą, herbatą lub lodami.
KategoriaDeserRodzaj kuchniTradycyjnaCzas przygotowania1 godz. 28 min.Liczba porcji1Liczba kalorii10
Składniki
Na ciasto:
- 700 g śliwek
- 320 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 150 g cukru
- 5 jajek
- 10 g proszku do pieczenia
Na kruszonkę:
- 65 g mąki
- 70 g cukru
- 50 g masła
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówRozpuśćcie masło do ciasta. Usuńcie pestki ze śliwek i pokrójcie je na mniejsze cząstki.
- Robienie ciastaCukier wsypcie do miski. Wbijcie też jajka. Ubijajcie całość mikserem na najwyższych obrotach przez co najmniej cztery minuty. Zmniejszcie obroty miksera i powoli dolewajcie masło do masy. Gdy składniki się połączą dodajcie do nich mąkę z proszkiem do pieczenia i ostrożnie wymieszajcie całość. Gotowe ciasto przełóżcie do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie oprószcie śliwki mąką i ułóżcie kawałki owoców na cieście (skórką do dołu).
- Robienie kruszonkiPrzesiejcie mąkę na blat. Dodajcie cukier i masło pokrojone w kostkę. Wyrabiajcie ciasto w dłoniach. Składniki powinny połączyć się w jednolite „grudki”. Jeśli chcecie, by kruszonka była bardziej zwarta, dodajcie więcej masła.
- Pieczenie ciastaCiasto posypcie przygotowaną kruszonką i wstawcie do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około godzinę (pieczenie góra-dół).
Jakie owoce pasują do placka z kruszonką?
Nie musicie trzymać się sztywno wskazanego wyżej przepisu. Jeśli nie macie pod ręką śliwek, wykorzystajcie inne owoce. Doskonale sprawdzą się między innymi: jabłka, porzeczki, jagody, morele, brzoskwinie itp. Opcji jest bardzo dużo. To, jakie dodatki wybierzecie zależy wyłącznie od waszych upodobań. Możecie też zrezygnować z kruszonki.
Placek z kruszonką – wskazówki dotyczące przygotowania
Ciasto powinno spędzić w piekarniku około 60 minut. Nie wydłużajcie zbytnio czasu pieczenia. W przeciwnym razie ciasto straci na wilgotności. Będzie suche i niesmaczne. Po upieczeniu nie wyjmujcie placka od razu. Uchylcie drzwiczki piekarnika i poczekajcie 10 minut. Potem przełóżcie wypiek na kratkę do całkowitego wystudzenia. Gotowy placek możecie oprószyć cukrem pudrem wedle uznania.