Ten placek z kruszonką to hit w moim domu. Prosty przepis

Placek z kruszonką i owocami Mój placek z kruszonką skrywa w sobie najlepsze smaki lata. W dodatku jest bardzo prosty do zrobienia. Nie wymaga dużego doświadczenia w kuchni i wychodzi za każdym razem. Poznajcie przepis.

Lody to niejedyne desery, jakie latem królują w mojej kuchni. Równie chętnie sięgam po przepisy na ciasta z sezonowymi owocami. Doskonale pasują do porannej lub popołudniowej kawy. Mają więcej wartości odżywczych niż słodkości sprzedawane w sklepach. Nie zawierają sztucznych barwników, wzmacniaczy smaku i innych ulepszaczy. Ostatnio postanowiłam zaserwować bliskim placek z kruszonką i sezonowymi przysmakami. Postawiłam na śliwki. Wczesne odmiany tych owoców można spotkać już w lipcu.

Jak zrobić placek z kruszonką i śliwkami?

Bazą tego placka z kruszonką jest mąka pszenna, ale możecie z powodzeniem wykorzystać również inne warianty, na przykład mąkę owsianą. Bez trudu dostaniecie ją w każdym większym sklepie spożywczym lub supermarkecie. Bardzo ważnym etapem przygotowywania ciasta jest ubijanie jajek z cukrem. Masa musi mieć jasny kolor. Powinna przypominać puch. Możecie dodać do niej skórkę otartą z pomarańczy, ekstrakt waniliowy lub odrobinę likieru pomarańczowego. Dzięki temu nabierze wyjątkowego aromatu. Nie jest to jednak obowiązkowy krok.

Przepis: Placek z kruszonką i owocami

To proste w przygotowaniu ciasto, idealne na letnie dni. Świetnie smakuje w połączeniu z kawą, herbatą lub lodami.

KategoriaDeserRodzaj kuchniTradycyjnaCzas przygotowania1 godz. 28 min.Liczba porcji1Liczba kalorii10

Składniki

Na ciasto:

  • 700 g śliwek
  • 320 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • 5 jajek
  • 10 g proszku do pieczenia

Na kruszonkę:

  • 65 g mąki
  • 70 g cukru
  • 50 g masła

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówRozpuśćcie masło do ciasta. Usuńcie pestki ze śliwek i pokrójcie je na mniejsze cząstki.
  2. Robienie ciastaCukier wsypcie do miski. Wbijcie też jajka. Ubijajcie całość mikserem na najwyższych obrotach przez co najmniej cztery minuty. Zmniejszcie obroty miksera i powoli dolewajcie masło do masy. Gdy składniki się połączą dodajcie do nich mąkę z proszkiem do pieczenia i ostrożnie wymieszajcie całość. Gotowe ciasto przełóżcie do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie oprószcie śliwki mąką i ułóżcie kawałki owoców na cieście (skórką do dołu).
  3. Robienie kruszonkiPrzesiejcie mąkę na blat. Dodajcie cukier i masło pokrojone w kostkę. Wyrabiajcie ciasto w dłoniach. Składniki powinny połączyć się w jednolite „grudki”. Jeśli chcecie, by kruszonka była bardziej zwarta, dodajcie więcej masła.
  4. Pieczenie ciastaCiasto posypcie przygotowaną kruszonką i wstawcie do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około godzinę (pieczenie góra-dół).

Jakie owoce pasują do placka z kruszonką?

Nie musicie trzymać się sztywno wskazanego wyżej przepisu. Jeśli nie macie pod ręką śliwek, wykorzystajcie inne owoce. Doskonale sprawdzą się między innymi: jabłka, porzeczki, jagody, morele, brzoskwinie itp. Opcji jest bardzo dużo. To, jakie dodatki wybierzecie zależy wyłącznie od waszych upodobań. Możecie też zrezygnować z kruszonki.

Placek z kruszonką – wskazówki dotyczące przygotowania

Ciasto powinno spędzić w piekarniku około 60 minut. Nie wydłużajcie zbytnio czasu pieczenia. W przeciwnym razie ciasto straci na wilgotności. Będzie suche i niesmaczne. Po upieczeniu nie wyjmujcie placka od razu. Uchylcie drzwiczki piekarnika i poczekajcie 10 minut. Potem przełóżcie wypiek na kratkę do całkowitego wystudzenia. Gotowy placek możecie oprószyć cukrem pudrem wedle uznania.

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *