Ta wiosenna sałatka to hit. Jest kolorowa i pyszna, a robię ją w 15 minut

Wiosenna sałatka Wiosną w mojej kuchni prym wiodą sałatki. Przygotowuję je na bazie różnych sezonowych warzyw. Świetnie pasują do różnego rodzaju mięs, ale mogą być też samodzielnym posiłkiem. Są proste, pyszne i szybkie. Robię je w ekspresowym tempie.

Dziś chciałabym się z wami podzielić przepisem na kolorową sałatkę z pomidorami, rzodkiewką i sezamem, która z powodzeniem zastępuje mi lunch, kolację lub inny posiłek. Jest zdrowa, pyszna, a w dodatku nie idzie w boczki. Możecie po nią spokojnie sięgać również w trakcie odchudzania.

Jak zrobić wiosenną sałatkę z warzyw?

Przepis nie jest skomplikowany ani czasochłonny. Wystarczy wymieszać różne rodzaje sałat z warzywami. Pamiętajcie, że możecie spokojnie wykorzystać również inne składniki, na przykład szpinak, jarmuż, paprykę, ser feta, oliwki, kiełki etc. Tak naprawdę wszystko zależy od waszych indywidualnych preferencji i upodobań. Dlatego puśćcie wodze fantazji i eksperymentujcie.

Przepis: Wiosenna sałatka z warzyw

To świetna propozycja na lekki obiad lub kolację.

KategoriaPrzekąskaRodzaj kuchniTradycyjnaCzas przygotowania15 min.Liczba porcji4

Składniki

  • 80 g sałaty masłowej
  • 80 g roszponki
  • 80 endywii kędzierzawej
  • 4 zielone ogórki
  • 4 rzodkiewki
  • 10-12 pomidorków koktajlowych
  • 5 g sezamu
  • 5 g siemienia lnianego
  • pęczek natki pietruszki
  • Na sos
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówUmyj sałatę i warzywa. Ogórka i rzodkiewkę pokrój na cienkie plasterki, a pomidorki przekrój na pół. Wymieszaj wszystkie składniki.
  2. Robienie sałatkiPołącz oliwę i sok z cytryny. Powstałym sosem polej sałatkę. Dorzuć sezam i siemię lniane. Wymieszaj składniki.

Wskazówka: sos do sałatki możecie przygotować również na bazie oliwy smakowej, aromatyzowanej czosnkiem, bazylią lub chili. Dzięki temu danie nabierze wyjątkowego charakteru.

Dlaczego warto sięgać po sałatki z warzyw?

Sałatki z warzyw nie obciążają układu pokarmowego. Jednocześnie dostarczają organizmowi wielu mikroelementów. Są również źródłem błonnika, który reguluje trawienie i przedłuża uczucie sytości, a w efekcie zapobiega podjadaniu i sięganiu po słodycze czy inne niezdrowe przekąski. Wiosenne sałatki przygotowane na bazie świeżych sezonowych składników to również bomba antyoksydacyjna. Przeciwutleniacze unieszkodliwiają wolne rodniki, niwelują sany zapalne i chronią organizm przed chorobami. Spowalniają też procesy starzenia.

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *