Ta sałatka pochodzi z Włoch, ale pokochał ją cały świat. Zresztą nie bez przyczyny. Caprese łączy w sobie wszystkie cechy idealnej przekąski. Jest pyszna, zdrowa i pożywana, a w dodatku łatwa i szybka w przygotowaniu.
Sałatka caprese to jeden z włoskich klasyków. Przepis na tę pyszną przekąskę powstał na wyspie Capri (stąd jej nazwa) w latach dwudziestych XIX wieku. Mimo upływu czasu popularność przysmaku nie słabnie. Wręcz przeciwnie – przybiera na sile. Smakołyk gości na stołach w różnych częściach świata, zwłaszcza w okresie wiosenno-letnim. Można go przygotować w zaledwie 10 minut z kilku łatwo dostępnych produktów.
Jak zrobić sałatkę caprese?
Klasyczna sałatka caprese powstaje z sześciu składników – pomidorów, mozzarelli, octu balsamicznego, oliwy z oliwek, świeżej bazylii i przypraw. Nie potrzeba niczego więcej. Największą siłą tej przekąski jest właśnie jej prostota. Duże znaczenie ma również świeżość produktów wykorzystanych do jej przygotowania.
Przepis: Sałatka caprese
To świetna przekąska na wiosenne dni. Zrobisz ją szybko i bez wysiłku.
KategoriaPrzekąskaRodzaj kuchniWłoskaCzas przygotowania10 min.Liczba porcji6
Składniki
- 250 g pomidorów
- 250 g sera mozzarella
- 15 g listków bazylii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- sól
- pieprz
- oregano
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówSer odsącz z zalewy i pokrój w plastry. Listki bazylii umyj i osusz. Pomidory umyj osusz i pokrój w plastry nie grubsze niż 1 centymetr.
- Robienie sałatkiNa dużym półmisku układaj naprzemiennie plasterki pomidora i mozzarelli. Pomiędzy nimi ułóż część listków bazylii. Pozostałymi posyp sałatkę.
- Doprawianie sałatkiPolej sałatkę oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Oprósz ją przyprawami.
Wskazówka: w przepisie wykorzystuję ocet balsamiczny i oliwę z oliwek. A jeśli chcesz nieco urozmaicić smak sałatki i dodać jej jeszcze więcej charakteru, sięgnij po oliwę smakową z czosnkiem lub chili. Najpierw jednak sprawdź jak smakuje. Tego typu produkty różnią się bowiem pod względem intensywności smaku. Jeśli przesadzisz z ich ilością, zaburzysz proporcje składników i zmienisz smak sałatki.
Mniej klasyczny wariant sałatki caprese
Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni i szukać niecodziennych połączeń smakowych, zmodyfikuj przepis na klasyczną sałatkę caprese. Możesz to zrobić w szybki i prosty sposób. Wystarczy, że zamienisz pomidory na truskawki (świeże lub mrożone). Ten prosty zabieg daje bardzo ciekawy efekt, który z pewnością cię zaskoczy.