Sałatka caprese to światowy hit. Przepis na danie w 10 minut

Sałatka caprese Ta sałatka pochodzi z Włoch, ale pokochał ją cały świat. Zresztą nie bez przyczyny. Caprese łączy w sobie wszystkie cechy idealnej przekąski. Jest pyszna, zdrowa i pożywana, a w dodatku łatwa i szybka w przygotowaniu.

Sałatka caprese to jeden z włoskich klasyków. Przepis na tę pyszną przekąskę powstał na wyspie Capri (stąd jej nazwa) w latach dwudziestych XIX wieku. Mimo upływu czasu popularność przysmaku nie słabnie. Wręcz przeciwnie – przybiera na sile. Smakołyk gości na stołach w różnych częściach świata, zwłaszcza w okresie wiosenno-letnim. Można go przygotować w zaledwie 10 minut z kilku łatwo dostępnych produktów.

Jak zrobić sałatkę caprese?

Klasyczna sałatka caprese powstaje z sześciu składników – pomidorów, mozzarelli, octu balsamicznego, oliwy z oliwek, świeżej bazylii i przypraw. Nie potrzeba niczego więcej. Największą siłą tej przekąski jest właśnie jej prostota. Duże znaczenie ma również świeżość produktów wykorzystanych do jej przygotowania.

Przepis: Sałatka caprese

To świetna przekąska na wiosenne dni. Zrobisz ją szybko i bez wysiłku.

KategoriaPrzekąskaRodzaj kuchniWłoskaCzas przygotowania10 min.Liczba porcji6

Składniki

  • 250 g pomidorów
  • 250 g sera mozzarella
  • 15 g listków bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz
  • oregano

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówSer odsącz z zalewy i pokrój w plastry. Listki bazylii umyj i osusz. Pomidory umyj osusz i pokrój w plastry nie grubsze niż 1 centymetr.
  2. Robienie sałatkiNa dużym półmisku układaj naprzemiennie plasterki pomidora i mozzarelli. Pomiędzy nimi ułóż część listków bazylii. Pozostałymi posyp sałatkę.
  3. Doprawianie sałatkiPolej sałatkę oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Oprósz ją przyprawami.

Wskazówka: w przepisie wykorzystuję ocet balsamiczny i oliwę z oliwek. A jeśli chcesz nieco urozmaicić smak sałatki i dodać jej jeszcze więcej charakteru, sięgnij po oliwę smakową z czosnkiem lub chili. Najpierw jednak sprawdź jak smakuje. Tego typu produkty różnią się bowiem pod względem intensywności smaku. Jeśli przesadzisz z ich ilością, zaburzysz proporcje składników i zmienisz smak sałatki.

Mniej klasyczny wariant sałatki caprese

Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni i szukać niecodziennych połączeń smakowych, zmodyfikuj przepis na klasyczną sałatkę caprese. Możesz to zrobić w szybki i prosty sposób. Wystarczy, że zamienisz pomidory na truskawki (świeże lub mrożone). Ten prosty zabieg daje bardzo ciekawy efekt, który z pewnością cię zaskoczy.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *