Pasta z bobu zamiast masła. Przepis na proste i zdrowe smarowidło do kanapek

Pasta z bobu na pieczywie Pasta z bobu to w moim domu absolutny „must have”. Robię ten przysmak co roku, a bliscy nigdy nie mają dość. Ja też go uwielbiam, nie tylko ze względu smak, ale również prostotę przygotowania. Poznajcie przepis.

Bób to popularna roślina strączkowa o wielu cennych właściwościach. Zwykle gości na polskich stołach jako samodzielna przekąska. Wiele osób podaje ją z sosem na bazie koperku i masła klarowanego. Trzeba jednak podkreślić, że ten przysmak można wykorzystać w kuchni na wiele różnych sposobów. Ja robię z niego pastę do kanapek. Jest pyszna, a w dodatku banalnie prosta w przygotowaniu.

Jak ugotować bób?

Gotowanie bobu nie nastręczy wam żadnych trudności, jeśli będziecie przestrzegać kilku prostych zasad. Pamiętajcie, by najpierw zalać przysmak gorącą wodą. Powinien spędzić w tej „kąpieli” około dwóch godzin. Jego moczenie sprawi, że nie będzie powodował wzdęć oraz innych dolegliwości gastrycznych. Ważne, by wodę, w której moczył się bób, wylać i do gotowania wykorzystać czystą. Podobny efekt uzyskacie, jeśli wrzucicie do garnka z gotującym się bobem kilka gałązek kopru albo szczyptę kminku.

Jak długo gotować bób? Wszystko zależy od tego, z jakimi „okazami” macie do czynienia. „Starsze” wymagają dłuższej obróbki termicznej, „młodsze” zwykle nadają się do spożycia po około 4-5 minutach gotowania. Jeśli chcecie posolić bób, zróbcie to na samym końcu, na chwilę przed zdjęciem garnka z palnika. Możecie też wtedy pokusić się o jego posłodzenie. Dzięki temu zyska bardziej intensywny smak.

Jak zrobić pastę z bobu?

To banalnie proste zadanie. Poradzicie sobie z nim nawet jako początkujący kucharze, którzy nie mają dużego doświadczenia w kuchni. Wystarczy jedynie zmiksować młody bób z kilkoma składnikami. Pasta najlepiej smakuje po lekkim schłodzeniu.

Przepis: Pasta z bobu

To idealny dodatek do kanapek.

KategoriaDodatekRodzaj kuchniWegetariańskaCzas przygotowania10 min.Liczba porcji1

Składniki

  • 400 g bobu
  • 1 cytryna lub limonka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 listki mięty
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówUgotujcie bób do miękkości. Gdy wystygnie, obierzcie go ze skórki. Wyciśnijcie sok z połówki cytryny lub limonki.
  2. Robienie pastyObrany bób wrzućcie do kielicha blendera. Dodajcie pozostałe składniki i zmiksujcie wszystko na gładką masę.
  3. Podawanie pastyPastę najlepiej lekko schłodzić w lodówce przed podaniem. Możecie ją serwować z pieczywem, warzywami itp. Wszystko zależy od waszych indywidualnych preferencji.

Wskazówka: Pasta z bobu świetnie sprawdza się nie tylko jako smarowidło do kanapek, ale również nadzienie do wytrawnych naleśników, sos do makaronu albo dip do warzyw.

Rada: Jeśli nie zużyjecie całej pasty od razu, przełóżcie ją do szklanego, szczelnie zamykanego słoiczka i schowajcie do lodówki. Może w niej spędzić około 7 dni.

Jak urozmaicić pastę z bobu?

Przedstawiony wyżej przepis to podstawowa wersja receptury. Możecie ją dowolnie urozmaicać, zgodnie z indywidualnymi upodobaniami. Jeśli chcecie, by zyskała więcej charakteru, dodajcie do niej odrobinę chili. Dobrze sprawdzą się też suszone pomidory w oleju. Bób doskonale komponuje się również z awokado, posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Poza tym tworzy świetny, choć nieoczywisty, duet z pastą tahini. Spróbujcie różnych połączeń smakowych i wybierzcie swoje ulubione zestawienie.

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *